Świąteczne przepisy na szybkie i proste wigilijne potrawy

Chociaż odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia zaczyna się już w połowie listopada, wiele z nas tą magiczną atmosferę odczuwa dopiero na kilka dni przed wigilią. Zajęte pracą, porządkami, świątecznym dekorowaniem wnętrz oraz poszukiwaniem idealnych prezentów pod choinkę narzekamy na brak czasu i energii, tak bardzo potrzebnych do przyrządzenia wigilijnych potraw. Nie ma się czym przejmować! Z myślą o zabieganych przygotowaliśmy ekstremalnie szybkie i łatwe dania, które sprawdzą się jako bożonarodzeniowa opcja last minute! Obok barszczu i pierogów na elegancko przystrojonym stole możesz zaserwować swoim gościom słodkie praliny o smaku piernika, korzenny chlebek bananowy, czy smacznego karpia przyrządzonego w woku. Wszystkie dania przygotujesz w bardzo krótkim czasie, nawet na kilka godzin przed wigilią. 

1. Przepisy na Święta: sałatka z buraków z piernikowym dressingiem

Przepisy na Święta: 6 ekspresowych wigilijnych potraw, fot. Fotolia

Lekka i zdrowa sałatka z pieczonego buraka to idealny dodatek do tradycyjnych potraw, który z pewnością zaskoczy Twoich bliskich dressingiem o korzennym smaku.  

Przepis: 

1 duży burak

1 duża pomarańcza

garść orzechów włoskich

szpinak lub rukola

dwie łyżki nasion siemienia lnianego

Dressing: 

3 łyżki oliwy

łyzka octu balsamicznego

łyżka miodu lub syropu klonowego

łyżeczka naturalnej przyprawy piernikowej

sól

pieprz

Buraka ugotuj wcześniej na parze lub upiecz go nieobranego i zawiniętego w folię aluminiową w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po ostudzeniu pozbądź się skórki i pokrój go na małe plasterki. To samo zrób z pomarańczą. W szklance połącz ze sobą wszystkie składniki na piernikowy dressing. Buraka i pomarańcz przełóż do dużej miski i wymieszaj z orzechami, siemieniem lnianym i liśćmi szpinaku. Wszystkie składniki polej sosem i dokładnie wymieszaj. Wierzch możesz oprószyć zmielonymi orzechami.