Świąteczne przepisy na szybkie i proste wigilijne potrawy

Chociaż odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia zaczyna się już w połowie listopada, wiele z nas tą magiczną atmosferę odczuwa dopiero na kilka dni przed wigilią. Zajęte pracą, porządkami, świątecznym dekorowaniem wnętrz oraz poszukiwaniem idealnych prezentów pod choinkę narzekamy na brak czasu i energii, tak bardzo potrzebnych do przyrządzenia wigilijnych potraw. Nie ma się czym przejmować! Z myślą o zabieganych przygotowaliśmy ekstremalnie szybkie i łatwe dania, które sprawdzą się jako bożonarodzeniowa opcja last minute! Obok barszczu i pierogów na elegancko przystrojonym stole możesz zaserwować swoim gościom słodkie praliny o smaku piernika, korzenny chlebek bananowy, czy smacznego karpia przyrządzonego w woku. Wszystkie dania przygotujesz w bardzo krótkim czasie, nawet na kilka godzin przed wigilią. 

1. Przepisy na Święta: Lekki tatar ze śledzia (Przepis z książki "Wysmakowane")

Przepis:
 3 płaty śledziowe (najlepiej z oleju, jeśli z octu, to porządnie kilka razy wypłukane)

1/2 małej cebuli

 10–15 marynowanych małych pieczarek

1/2 pęczka pietruszki

1 łyżeczka musztardy miodowej

1 łyżeczka oleju (u mnie sezamowy)

świeżo mielony czarny pieprz

Płaty śledzia drobno kroimy, wrzucamy do miski. Cebulę i pieczarki kroimy w kosteczkę, pietruszkę siekamy, dorzucamy do śledzia. Dodajemy musztardę, olej i świeżo mielony pieprz, wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy na ulubionym pieczywie.