Pomysł na letni deser: parfait z owocami

Kremowe parfait to przekąska na zimno, która sprawdza się na letni deser lub śniadanie. Świetnie prezentuje się w wysokich pucharkach, jak i szklanych słoiczkach - w wersji na wynos! Warto przemycić w nim sezonowe owoce, tworząc z ich udziałem słodki mus. Dzięki temu dostarczymy ciału mocy witamin oraz cennych antyoksydantów! Aby sprawić, by deser stał się bardziej sycący, dodaj do niego domową granolę. Zawarty w niej błonnik oraz zdrowe tłuszcze (pochodzące z nasion i orzechów) na długo zaspokoją twój apetyt, zamieniając zwykłą przekąskę w solidny zastrzyk energii! 

Kokosowe parfait z jagodami - przepis

Składniki na 2 porcje:

1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego

1 szklanka jagód

2 łyżki nasion chia

1 łyżka cukru kokosowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1/2 szklanki domowej granoli (sprawdź przepis >>)

kilka listków świeżo ściętej mięty

Jagody przesyp do pojemnika blendera i zmiksuj na mus z cukrem kokosowym oraz nasionami chia. W osobnym naczyniu wymieszaj gęstą część mleczka kokosowego z ekstraktem z wanilii. Następnie do dwóch pucharków lub słoiczków przesyp granolę - to będzie spód deseru. Na nią przelej krem kokosowy, następnie mus jagodowy i na koniec, ponownie masę z mleczka, wierzch dekorując świeżymi owocami oraz listkami mięty.

Szukasz zdrowych inspiracji? Poznaj dania z udziałem super foods >>