Sery mają więcej wspólnego z deserami, niż może się wydawać. I nie mowa tu jedynie o twarogu. Obecnie najbardziej pożądane są kompozycje proste, ale maksymalnie dopasowane. Do każdego rodzaju wytrawnego sera dobiera się inny miód, owoce, orzechy i w takiej formie serwuje jako najpyszniejszy deser. My do stworzenia dzisiejszej pary dla cappuccino wybrałyśmy camembert. Oto przepis!

Przepis na pieczony camembert z figami i miodem: 

Składniki: 

  • ser camembert w drewnianym opakowaniu 35 dag
  • 4 świeże figi
  • łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich
  • łyżeczka świeżych listków oregano
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Duży ser odpakowujemy zdejmując papier i z powrotem wkładamy do dolnej części pudełka. Trzy figi tniemy w dużą kostkę, wkładamy do miski, skrapiamy octem balsamicznym, polewamy miodem i łączymy z orzechami. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy mieszaninę na ser i pieczemy przez 15 min. Po wyjęciu dekorujemy ćwiartkami pozostałej figi i posypujemy listkami oregano.

Co w menu baristy? Polecamy kawę Colombian Roast od COSTA COFFEE, zaparzoną w formie cappuccino (40 ml espresso + 160 ml puszystej mlecznej pianki). Ta stuprocentowa arabika jednego gatunku, której ziarna pochodzą z Kolumbii, ujawnia pyszne nuty karmelowe, harmonizujące z aromatem fig i miodu. Konsystencja pieczonego camembert podkreśla kremowość cappuccino, a nuty palonej kawy - smak sera.

Colombian Roast, jak wszystkie pozostałe warianty kawy do domu od COSTA COFFEE, występuje jako kawa ziarnista, mielona i w kapsułkach. Można ją znaleźć na półkach kawiarni COSTA COFFEE, kupić w Internecie, a także w osiedlowych sklepach czy marketach należących do dużych sieci handlowych w Polsce. Obok pochodzących z Kolumbii ziaren, marka oferuje ponadto takie warianty jak: Signature Blend, Signature Blend Dark Roast i The Bright Blend. Wszystkie charakteryzuje niepowtarzalny smak i wysoka jakość, o czym świadczy fakt, że standardy COSTA COFFEE, spełnia tylko 5% światowych upraw kawy.

Jaki jest Was ulubiony wytrawny deser? I z jaką kawą najlepiej się komponuje? Dajcie znać, chętnie sprawdzimy Wasze propozycje.