Ciasto matcha z białą czekoladą

Herbata matcha i biała czekolada to jeden z najsmaczniejszych duetów kulinarnych. Japoński superfood można pić jako napar, dodawać do koktajli lub spożywać w formie słodkich deserów. Dlaczego warto? Bo znajduje się w nim bomba antyoksydantów korzystnych dla zdrowia. To sprawia, że nawet pyszne ciasto zyskuje sporą dawkę wartości odżywczych, a przy tym ma żywy, ciekawy kolor. Z matchy można wyczarować wiele dań - od dietetycznych lodów (przepis >>) po herbaciane muffiny czy zielony pudding chia. Matcha sprawdza się także jako alternatywa dla kawy, gdyż doskonale pobudza. Dzięki sporej dawce chlorofilu przyśpiesza metabolizm, wspomagając odchudzanie. Wypróbuj nasz przepis z jej udziałem!

Czy matcha wspomaga odchudzanie? Przeczytaj >>

Ciasto matcha z białą czekoladą - przepis

Składniki:

1 szklanka mąki orkiszowej

4 łyżki sproszkowanej herbaty matcha

1/2 tabliczki białej czekolady

50 g masła 

2 jajka

1 łyżeczka aromatu waniliowego

1/3 szklanki posiekanych migdałów

Czekoladę roztop z masłem w kąpieli wodnej. Odstaw masę do wystudzenia. W misce ubij jajka z mąką i wanilią. Wymieszaj masę z herbatą matcha, migdałami oraz roztopionym masłem i czekoladą. Przelej ciasto na niewielką blachę do brownie. Piecz je przez ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Wierzch ciasta możesz posypać wiórkami kokosowymi lub udekorować różowym cukrem bądź roztopioną, białą czekoladą.

Przepisy z herbatą matcha znajdziesz TUTAJ >>