Zielona kawa - właściwości odchudzające i zdrowotne

Zielona kawa coraz częściej pojawia się na sklepowych półkach w dziale z ekologiczną żywnością. Nie bez przyczyny - to prawdziwy super food. Produkt ten pobudza niczym klasyczna odmiana, a przy tym zawiera moc antyoksydantów. Najsilniejszym z nich jest kwas chlorogenowy o właściwościach bakteriobójczych. Dzięki niemu napój korzystnie wpływa na urodę! Picie zielonej kawy zwalcza wolne rodniki, w rezultacie przedłużając młodość naszej skórze. A przy tym przeciwdziała komórkom rakowym, podobnie jak witamina C. Co jeszcze obiecują nam niepalone ziarna kawowca z rodziny Robusta? Podkręcony metabolizm! Wiele badań naukowych potwierdza, że kawa ta spowalnia wchłanianie cukru we krwi. W rezultacie przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej - pod warunkiem, że jej regularne picie idzie w parze ze zdrowym stylem życia.

Wpływ zielonej kawy na organizm

Ten napar pomaga w leczeniu wielu schorzeń. Sprawdza się przy problemach z trawieniem - łagodzi ból żołądka i usprawnia pracę jelit. Zawarte w zielonej kawie polifenole ochraniają wątrobę oraz działają przeciwgorączkowo, radząc sobie w walce z wirusami. I choć napój z niepalonych ziaren w smaku nie przypomina klasycznej "małej czarnej", dorównuje jej pod względem zawartości kofeiny. To oznacza, że równie dobrze pobudza, choć przy tym dostarcza ciału cenne minerały. Po jej wypiciu zamiast zmęczenia odczuwa się stopniowy przypływ energii. Zielony napój warto spożywać przed treningiem, by zwiększyć wytrzymałość w trakcie wysiłku. Jest świetnym, naturalnym energetykiem!

Myślisz, że wiesz wszystko o super foods? Zajrzyj TUTAJ >>