Ravioli z kalarepy, koziego sera i zielonego jabłka. Przepis z książki Aleksandry Juszkiewicz, zwyciężczyni MasterChef 9

Moja finałowa przystawka, która jest chyba najnowocześniejszym daniem w tej książce. Potrawa ta imponuje smakiem, zachwyca świeżością i zaskakuje prostotą wykonania. Kto by pomyślał, że w tak niepozornej i zapomnianej kalarepie można zamknąć tyle smaków. Moja miłość do sera koziego przejawia się w wielu daniach. Jeżeli jej nie podzielacie, to sami możecie skomponować wypełnienie do kalarepy z waszych ulubionych składników. Tylko pamiętajcie: ma być lekko kwaśno, kremowo, no i ma chrupać!

Składniki:

  • 1 kalarepa
  • 100 g sera koziego (lub innego regionalnego)
  • 1 jabłko zielone
  • 3 łyżki prażonych orzeszków pinii (lub migdały, orzechy laskowe czy włoskie)
  • 1 limonka
  • 2 garście świeżej mięty
  • szklanka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki pesto (przepis s. 69)
  • 1/2 szklanki maślanki

Sposób przygotowania:

Farsz do ravioli:

Ser kozi i jabłko pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z orzechami pinii. Całość skrop odrobiną soku z limonki.

Oliwa miętowa:

Miętę zblanszuj, zahartuj w zimnej wodzie i przełóż do blendera kielichowego. Olej rzepakowy podgrzej do temperatury około 55C i zalej nim miętę. Blenduj 6–8 minut, tak by olej idealnie połączył się z miętą. Gotową oliwę przecedź przez sitko z gazą, by otrzymać klarowny zielony kolor.

Kalarepę obierz i pokrój w bardzo cienkie plastry. Zblanszuj w osolonym wrzątku, następnie plastry wyłóż na płaski talerz i zalej oliwą miętową. Pozostaw na co najmniej 20 minut, by kalarepa się zamarynowała i uzyskała zielonkawy kolor.

Zamarynowaną kalarepę wyłóż na płaski talerz, następnie na każdy plaster połóż po łyżeczce farszu i przykryj nowym plastrem. Gotowe ravioli podaj z pesto ziołowym, odrobiną oliwy i maślanką.

Pieczona pierś z kaczki w sosie barbecue Karoliny Źródłowskiej. Przepis z książki Aleksandry Juszkiewicz, zwyciężczyni MasterChef 9

Przepis z książki Aleksandry Juszkiewicz, zwyciężczyni MasterChef 9

Składniki:

Na Marynatę:

  • 5 goździków
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 czubate łyżki powideł śliwkowych
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 5 łyżek ciemnego octu winnego
  • puszka pomidorów pelati bez przypraw
  • świeży tymianek

Pierś z kaczki:

  • 2 piersi z kaczki

Pieczone warzywa korzenne:

  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 szalotka
  • 3 paski cukinii
  • •2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeży tymianek
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • świeżo mielona sól i pieprz
  • 1 łyżka miodu

na Puree z batatów:

  • 1 duży batat
  • 2 łyżki masła
  • świeżo mielona sól
  • 500 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Marynata:

Do moździerza wrzuć goździki, ziele angielskie i imbir. Całość rozdrobnij.

Do garnka wsyp cukier i na małym ogniu skarmelizuj go, następnie dodaj czosnek, tymianek, powidła śliwkowe, ocet, sos sojowy oraz obie papryki. Całość zamieszaj. Dorzuć pomidory pelati oraz mieszankę przypraw z moździerza. Wszystko gotuj na małym ogniu, dodając wody. Im więcej wody dodasz, tym sos będzie delikatniejszy.

Pierś z kaczki:

Pierś z kaczki wyczyść i włóż do naczynia żaroodpornego, a następnie zalej Karoliny Źródłowskiej marynatą. (Najlepiej, żeby mięso poleżało całą noc w marynacie).

Przygotowaną wcześniej pierś ułóż na zimnej patelni i smaż 10 minut: po 5 minut z obu stron. Teraz włóż mięso do wcześniej nagrzanego piekarnika (200C) i piecz około 5 minut (ale możesz zmodyfikować czas). Wyjmij pierś z piekarnika i daj jej odpocząć przez jakieś 6 minut przed pokrojeniem.

Pieczone Warzywa korzenne:

Marchew i pietruszkę obierz i pokrój w słupki. Szalotkę po obraniu przekrój na pół i rozbierz warstwa po warstwie. Z cukinii wytnij cienkie paski za pomocą obieraczki. Wszystkie warzywa włóż do miski, zalej oliwą, dodaj paprykę, sól, pieprz oraz świeży tymianek. Warzywa smaż na patelni, zaczynając od marchwi, pietruszki i tymianku, po 5 minutach dodaj pozostałe składniki. Na koniec polej warzywa łyżką miodu.

Puree z batatów:

Bataty obierz ze skóry, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Śmietankę w garnku doprowadź do wrzenia, dodaj bataty i szczyptę soli. Bataty gotuj 15–20 minut. Ugotowane warzywa odcedź i dodaj do nich masło i świeżo zmieloną sól. Całość zblenduj na kremową masę (można też użyć widelca).

Tak przygotowane danie wyłóż na talerz.

Smacznego!

Kresowe syrniczki ze śliwkami na musie różanym. Przepis z książki Aleksandry Juszkiewicz, zwyciężczyni MasterChef 9

Przepis z książki Aleksandry Juszkiewicz, zwyciężczyni MasterChef 9

Syrniczki mają swoje korzenie na Wschodzie. Po raz pierwszy przygotowała mi je moja babcia, która pochodziła z teren.w obecnej Białorusi. Produktem, który zawsze był na wsiach, jest mleko i jego przetwory, w tym twaróg – podstawa deserów. Syrniczki to prosty, lekki i zdrowy zastępnik tradycyjnego sernika. Deser ten potrzebuje tylko waszej kreatywności w kwestii dodatków. Ja poszłam o krok dalej we wspomnienia i wyczarowałam cudowny różany mus, który razem z syrniczkami zabierze nas w kulinarną podróż po smakach wsi.

Składniki:

  • 300 g twarogu pótłustego
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki drobno zmielonego cukru lub cukru pudru
  • 10 śliwek węgierek
  • 500 ml wody brzozowej niesłodzonej
  • 5 łyżeczek wody różanej
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Syrniczki:

Twaróg dokładnie połącz z 1 jajkiem (można rozgnieść widelcem), następnie dodaj cukier i mąkę i ponownie wymieszaj. Z gotowej masy uformuj placuszki o średnicy około 5 cm i obtocz je w mące. Syrniczki smaż na patelni z olejem na średnim ogniu z obu stron do uzyskania złotego koloru.

Konfitura ze śliwek:

Śliwki pokrój na cząstki, następnie przeł.ż do rondelka i zalej wodą brzozową. Gotuj przez 5 minut, aż owoce zmiękną, ale się nie rozgotują. Gotowe śliwki przełóż do innego naczynia, ale tak, by woda brzozowa z sokiem śliwkowym została w rondelku.

Mus różany:

Rondelek z sokiem śliwkowym postaw ponownie na gaz. Dolej wodę różaną i podgrzej, ale nie dopuść, by płyn się zagotował. Dodaj masło i wymieszaj do uzyskania klarownego różowego płynu. Teraz dołóż mniej więcej . łyżeczki mąki ziemniaczanej i energicznie mieszaj (najlepiej trzepaczką), cały czas trzymając płyn na gazie do momentu, aż zacznie gęstnieć i uzyska konsystencję musu.

Różany mus wylej na głęboki talerz, następnie ułóż na nim syrniczki. Na wierzch wyłóż gotowane w wodzie brzozowej śliwki i posyp pokruszonym twarogiem.