Chociaż według prognoz jesień 2018 ma należeć do herbaty, to w Polsce właśnie rozpoczęła się moda na kawę po wietnamsku. Coraz więcej restauracji i kawiarni wprowadza do swojego menu kofeinowy napój przygotowywany w specjalnym zaparzaczu i podawany ze słodkim mlekiem skondensowanym. 

KAWA PO WIETNAMSKU - przepis
Składniki: kawa po wietnamsku (najlepiej Trung Nguyen)
1,5-2 łyżeczki wietnamskiej kawy 
40-50 g skondensowanego mleka zagęszczonego - koniecznie słodkiego (najlepiej też wietnamskiego)
150 ml gorącej wody
ewentualnie kostki lodu

Żeby przygotować kawę po wietnamsku przede wszystkim potrzebujemy ziaren z Wietnamu. W końcu to właśnie Wietnam jest jednym z większych producentów kawy (robusta, arabika). Najlepiej swoją kawę po wietnamsku zrobić z wykorzystaniem kawy Trung Nguyen. Nie obejdzie się też bez specjalnego zaparzacza (chociaż w sieci uda wam się znaleźć alternatywne sposoby parzenia kawy po wietnamsku z wykorzystaniem dripa). Zaparzacz do kawy po wietnamsku to Phin. Zdarzają się ceramiczne wersje zaparzacza, ale zazwyczaj Phin jest metalowy. Składa się z podstawki, sitka, zbiornika i pokrywki. Kupicie za około 20-30 zł. Warto też poszukać w sklepach słodzonego skondensowanego mleka z Wietnamu (np. marki Brothers - jest dużo gęstsze niż to polskie). Kawę po wietnamsku można pić na ciepło albo na zimno - z dodatkiem kostek lodu. Gdzie kupicie produkty do przygotowania prawdziwej kawy po wietnamsku? Zajrzyjcie do sklepów z azjatycką żywnością, np. do "Asia Tasty" w warszawskiej Hali Mirowskiej.

Zaparzacz do kawy po wietnamsku, fot. Adobe Stock

Kawa po wietnamsku:przygotowanie
Jeśli nie kupiliście mielonej kawy (kawa Trung Nguyen jest odpowiednio mielona pod zaparzacz Phin), to zmielcie ziarna w młynku. Do szklanki wlejcie mleko skondensowane. Jeśli przygotowujecie kawę po wietnamsku na zimno, dołóżcie do mleka kilka kostek lodu. W międzyczasie zagotujcie wodę w czajniku. Do wietnamskiego zaparzacza wsypcie kawę (ugniećcie ją tak, by powierzchnia kawy była równa). Zakryjcie kawę ruchomą częścią zaparzacza. Zacznijcie zalewać kawę gorącą (ale nie wrzącą) wodą. Najpierw wlejcie jej część, odczekajcie chwilę i dolejcie resztę. Nałóżcie  przykrywkę i odstawcie na kilka minut. Po około pięciu minutach wasza kawa po wietnamsku powinna być gotowa. Smacznego!

Kawa po wietnamsku - gdzie wypić ją w Polsce?
Kawę po wietnamsku wypijecie w restauracjach i kawiarniach w całej Polsce. Od dawna serwuje ją poznańska La Ruina. Do swojego menu kawę po wietnamsku wprowadził warszawski Bar Pacyfik. Jeśli będziecie nad polskim morzem, koniecznie zajrzyjcie do kawiarni Cały Gaweł w Sopocie.