Aby otrzymać dobre wino z winogron, należy zacząć od odpowiednich owoców. Powinny one być dojrzałe, ale nie przejrzałe, bo wtedy stracą na smaku. Im bardziej soczyste, tym lepiej. Najlepszy moment na zbiór winogron to ostatnie dni września, choć to termin umowny. Pod uwagę wziąć trzeba choćby specyfikę konkretnej odmiany czy warunki pogodowe wpływające na stopień dojrzałości owoców.

Wino z winogron z dodatkiem innych owoców to dobry pomysł? Różne propozycje

Przepisy na wino w podstawowej wersji wykorzystują jeden rodzaj owoców, z powodzeniem jednak można łączyć różne smaki. Towarzyszy dla winogron warto jednak dobierać z uwzględnieniem ich smaku oraz koloru.

Ciemne winogrona uzupełnić można dodatkiem:

  • czerwonych i czarnych porzeczek,
  • truskawek,
  • malin i jeżyn,
  • czereśni i wiśni,
  • aronii.

Do jasnych winogron pasują:

  • białe porzeczki,
  • jabłka,
  • gruszki,
  • mirabelki i renklody.

Uważać trzeba z proporcjami, aby dodatki nie zdominowały smaku winogron. Tendencje do tego ma na przykład aronia. Oczywiście, zamiast świeżych owoców wykorzystać można także sok z nich wyciśnięty.

 

Jak zrobić wino z winogron? Przepis

Domowe wino przygotować można z każdej odmiany winogron, choć najpopularniejsze to: Jurora oraz Jutrzenka na wino białe oraz Acolon, Svenson Red oraz Sevar w przypadku wina czerwonego.

Białe wino domowe sprawdza się solo lub jako dodatek do posiłków, szczególnie dań z ryb, owoców morza oraz potraw wegetariańskich. Do jego przygotowania potrzebne będą:

  • 10 kg jasnych owoców
  • 3,5 kg cukru
  • 5 litrów wody
  • drożdże winiarskie

W pierwszej kolejności przygotować tak zwaną matkę drożdżową. W tym celu drożdże wsypać do butelki o pojemności 250 ml, zalać letnią, przegotowaną wodą w temperaturze 20 stopni i wymieszać. Między poziomem wody a szyjką pozostać powinna wolna przestrzeń. Butelkę zakorkować watą i odstawić na 24 godziny w ciemne miejsce, w którym panuje temperatura pokojowa. Następnie dodać 1/2 łyżeczki cukru, wymieszać i odstawić jeszcze na 2-4 dni.

Następnie można przystąpić do właściwej produkcji wina. Owoce zmiażdżyć tłuczkiem (nie miksować!) i zalać wrzącą wodą. Odstawić, a po 3 dniach przecedzić. Sok zlać do butli. We wrzątku rozpuścić 1/3 całości cukru, a po ostudzeniu połączyć z przecedzonym z winogron płynem. Całość przelać do specjalnego balonu, dodać matkę drożdżową, pozostawiając przestrzeń pomiędzy płynem a szyjką butli. Zamknąć korkiem z waty i obowiązać płótnem, a następnie odstawić w temperaturze pokojowej, by zaszła fermentacja. Po tygodniu dodać drugą porcję cukru wymieszaną z odrobiną płynu z butli, a po 15 dniach - trzecią. Wymienić korek z waty na korek z rurką fermentacyjną i odstawić balon na 30 dni.

Kolejnym krokiem jest odciągnięcie sklarowanej warstwy wina za pomocą specjalnej gumowej rurki do gąsiora lub butli. Gąsior zakorkować, owinąć korek z rurką fermentacyjną płótnem i odstawić do pomieszczenia w temperaturze około 12 stopni. Po 3 miesiącach można przelać wino do czystych butelek, zakorkować i odstawić do leżakowania. Gotowe będzie za 4-6 miesięcy.

Przepis na wino z ciemnych winogron jest prostszy, a przy tym pozwala uzyskać więcej walorów zdrowotnych ze względu na obecność resweratrolu - ważnego antyoksydantu. Do jego przyrządzenia nie są potrzebne także drożdże, gdyż ich rolę spełnia delikatny, biały nalot na skórce owoców. Oczywiście, można też winogrona umyć i drożdże dodać, z czego skwapliwie korzystają osoby nie będące miłośnikami dość charakterystycznej, naturalnej nuty smakowej. Do przepisu na wino z winogron ciemnych bez drożdży potrzebne są:

Do przygotowania domowego wina z winogron bez drożdży będą potrzebne:

  • 10 kg ciemnych winogron
  • 3,5 kg cukru
  • 5 litrów wody

Owoce przebrać i oczyścić z ewentualnych paprochów, ale nie myć. Zmiażdżyć je na jednolitą masę za pomocą tłuczka. Miazgę zalać w butli 3 litrami letniej wody. Dodać również 2 kg cukru wymieszane z litrem wody. Zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną. Po 3 dniach pozostały cukier wymieszać z resztą wody i dodać do butli. Wymieszać. Zamknąć.

Po upływie tygodnia zawartość przecedzić, a płyn zlać do czystej butli. Zamknąć ją korkiem z waty i odstawić na miesiąc. Po tym czasie gotowe wino można ściągnąć do gąsiora, zakorkować korkiem z rurką fermentacyjną, owinąć watą i odstawić do pomieszczenia o temperaturze około 18 stopni. Po 3 miesiącach wino można przelać do czystych butelek, szczelnie zakorkować i odłożyć do kilkumiesięcznego leżakowania.

Składniki na wino z winogron

Jak łatwo wywnioskować z powyższych przepisów, podstawowe składniki do przygotowania domowego wina to: owoce, cukier, woda oraz drożdże winiarskie. Owoce powinny być dojrzałe i soczyste, ale nie przejrzałe. Przegapienie odpowiedniego momentu na ich zbiór negatywnie wpłynie na smak gotowego alkoholu. Drożdże winiarskie zawierają ten sam szczep, co drożdże cukiernicze, ale różnią się formą. Do produkcji wina wykorzystuje się proszek lub płyn.

Zadaniem drożdży jest przerobienie na alkohol cukru w moszczu. Zasadniczo: im więcej cukru, tym większa ilość alkoholu powstanie. Lepiej powstrzymać się jednak przed pokusą dosypywania dodatkowych porcji: zbyt duża ilość cukru może sprawić, że fermentacja nie wystartuje w ogóle, dlatego właśnie ten składnik rozdziela się na kilka części, które dodawane są na późniejszym etapie fermentacji.

Przygotowanie wina z winogron

Do przygotowania domowego wina potrzebny jest sprzęt i akcesoria. Zawsze powinny być one czyste i zdezynfekowane roztworem pirosiarczynu potasu. Drewnianych akcesoriów, takich jak łyżki i mieszadła, lepiej unikać, gdyż mogą one stanowić źródło zakażeń. Najpotrzebniejszy sprzęt winiarski na start to:

  • balon do produkcji wina - na początek najlepsza jest pojemność 10-15 litrów, choć na rynku dostępne są znacznie większe, do 25 litrów,
  • mniejsze gąsiory przystosowane do przechowywania 2-5 litrów płynu, w których przeprowadzać można fermentację i przechowywać gotowy trunek,
  • korek do balonu gumowy lub z naturalnego korka - nawet, gdy w pierwszych dniach zastępuje się go kawałkiem waty, to i tak później będzie niezbędny,
  • rurka fermentacyjna pełniąca rolę jednokierunkowego zaworu,
  • wężyk do ściągania wina.

Przydadzą się również:

  • butelki do przechowywania,
  • korki i korkownica,
  • stojak na wino,
  • akcesoria do serwowania.

Kłopoty ze smakiem wina

Pomimo starań oraz dokładnego przestrzegania przepisu może zdarzyć się, że wino domowe będzie miało niewłaściwy smak, kolor lub zapach. Na szczęście z wieloma wadami można sobie poradzić. Najczęściej spotykane problemy i recepty na ich rozwiązanie to:

  • zbyt kwaśne wino - wymieszać je z winem mniej kwaśnym lub dodać mieszankę cukru, wody i drożdży w celu ponownego przefermentowania,
  • niedostatecznie kwaśne wino - dodać kwasek cytrynowy lub wymieszać wino z bardziej kwaśnym,
  • zbyt słabe wino - dodać nową szczepionkę drożdży i przefermentować ponownie w nieco wyższej temperaturze (około 22 stopni),
  • nieklarowne wino - wykorzystać środek klarujący (do kupienia w sklepach z akcesoriami do produkcji win lub internecie). Można też dodać spirytus lub przelać do zasiarkowanego naczynia,
  • brunatnienie wina - wydłużyć czas leżakowania, a później wyklarować i przefiltrować wino. Można także wino spasteryzować lub wykorzystać siarkowanie pirosiarczynem potasu.