Ciasto w wersji fit - brownie z fasoli

Brownie z fasoli to prawdziwy hit w dietetycznym menu! Jest smaczne i mocno czekoladowe, a przy tym ekspresowe w wykonaniu. Co więcej, to ciasto wspomaga odchudzanie! Zawiera mnóstwo białka, antyoksydanty oraz naturalne cukry, dzięki czemu polepsza regenerację ciała po treningu. Po takim deserze nie można mieć poczucia winy! W przeciwieństwie do klasycznego przepisu, fasolowe brownie nie ma w składzie mąki, cukru, tłuszczu zwierzęcego, czy nawet jajek. Dzięki temu sprawdza się w menu diabetyków, wegan oraz osób na diecie redukcyjnej!

Brownie z fasoli - przepis

Składniki:

1 puszka białej fasoli

3 łyżki kakao

2 łyżki masła orzechowego

3/4 szklanki daktyli

szczypta cynamonu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

dodatki: 2 kawałki gorzkiej czekolady, orzechy laskowe

Daktyle namocz przez noc. Następnego dnia wszystkie składniki zmiksuj w pojemniku blendera i przełóż do nasmarowanej olejem keksówki. Do masy możesz dodać czekoladę lub orzechy, czy inne dodatki. Piecz fasolowe brownie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut, aż urośnie i stanie się pękate. Serwuj je na ciepło z pistacjami, wiórkami czekoladowymi oraz gałką bananowych lodów (sprawdź przepis >>).

Szukasz zdrowych inspiracji? Znajdziesz je TUTAJ >>