Superfood to nic innego jak nieprzetworzona żywność pochodzenia naturalnego, która zawiera bogactwo składników odżywczych i działa korzystnie na organizm człowieka. Możecie kojarzyć termin superfoods z takimi egzotycznymi nazwami jak owoce goji czy chia, ale do superfoodów należy też zdrowa kasza jaglana, awokado czy pietruszka. Te produkty dostarczą wam witamin, zapewnią odporność i będą miały zbawienny wpływ na cerę i włosy, dlatego nie zapominajcie o nich przygotowując codzienne posiłki. Robiąc sałatki do pracy przemyćcie w nich chociaż jeden z superfoodów. My prezentujemy wam pięć łatwych (i bardzo zdrowych) przepisów z książki Anny Lewandowskiej "Diet & Training by Ann". Zobaczcie, jak zrobić pyszną sałatę z batatem, kaszą, awokado czy burakami. 

Kolorowa sałatka

Składniki:
1 szklanka czerwonej kapusty (110 g)
2 marchewki (90 g)
⅓ dojrzałego awokado (46,5 g)
⅓ czerwonej papryki (76,5 g)
⅔ łyżeczki oleju lnianego (3 ml)
1 łyżeczka masła migdałowego (10 g)
2 łyżki soku z cytryny (12 g)
1 łyżeczka sosu sojowego (tamari) (5 ml)
szczypta soli morskiej
szczypta czarnego pieprzu
szczypta kurkumy

Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkuj, marchew zetrzyj na tarce, awokado i paprykę pokrój w kostkę. Przygotuj sos, mieszając olej, masło migdałowe, sos sojowy, sok z cytryny oraz przyprawy. Warzywa wymieszaj w misce z sosem.

Sałatka z batatami i komosą

Zdrowa sałatka z batatami / fot. mat. prasowe

Składniki:
½ batata (150 g)
⅓ szklanki komosy ryżowej (quinoi) (60 g)
garść jarmużu (20 g)
⅓ cebuli (36,5 g)
1 łyżka kiełków rzodkiewki
⅓ łyżki pestek dyni (3 g)
1 plaster cytryny (10 g)
½ garści liści świeżej mięty (3 g)
2 łyżki soku z cytryny (12 g)
1 łyżeczka syropu klonowego (5 ml)
1 łyżeczka octu balsamicznego (3 ml)
1 łyżeczka sosu sojowego (tamari) (5 ml)
⅕ łyżeczki cynamonu
2 szczypty imbiru
2 szczypty kardamonu
szczypta chili w proszku

Sposób przygotowania:
Batat obierz i pokrój w kostkę, cebulę pokrój w piórka, a następnie upiecz razem w piekarniku przez około 10–15 minut w 180°C. Komosę ryżową przepłucz 1–2 razy pod bieżącą zimną wodą i ugotuj z plastrami cytryny według przepisu na opakowaniu. Przygotuj sos, mieszając sok z cytryny, ocet balsamiczny, syrop klonowy, sos sojowy oraz przyprawy. Ugotowaną komosę wymieszaj z sosem i posiekanymi liśćmi mięty. Na talerzu ułóż jarmuż, a na nim komosę, bataty i cebulę. Całość posyp kiełkami i pestkami dyni. 
 

Sałatka z kaszą, burakami i natką pietruszki

Składniki:
2 ugotowane buraki (240 g)
3 łyżki kaszy jaglanej (39 g)
2 łyżeczki natki pietruszki (12 g)
2 szczypty czarnego pieprzu
2 szczypty soli morskiej

Sposób przygotowania:
Przed ugotowaniem przepłucz kaszę 1–2 razy pod bieżącą zimną wodą. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Buraki pokrój w kostkę, a natkę pietruszki posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj.

Sałatka z kaszą jaglaną

Zdrowa sałatka z kaszą jaglaną / fot. mat. prasowe

Składniki:
3½ łyżki kaszy jaglanej (45,5 g)
6 pomidorków koktajlowych (120 g)
4 czarne marynowane oliwki (10 g)
1 łyżka szczypiorku (5 g)
½ garści szpinaku (12,5 g)
szczypta soli morskiej
szczypta czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Pomidorki przekrój na połówki, szczypiorek posiekaj, oliwki pokrój w plasterki. Połącz wszystkie składniki.

Sałatka z awokado i suszonymi pomidorami

Składniki:
½ szklanki kaszy jaglanej (90 g)
1 dojrzałe awokado (140 g)
4 plastry suszonych pomidorów (28 g)
1 łyżeczka natki pietruszki (6 g)
szczypta soli himalajskiej
szczypta czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:
Przed ugotowaniem przepłucz kaszę 1–2 razy pod bieżącą zimną wodą. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Awokado pokrój w drobną kostkę, suszone pomidory posiekaj razem z natką pietruszki. Wszystkie
składniki wymieszaj. Całość oprósz przyprawami.

 

Więcej zdrowych przepisów znajdziecie w książce Anny Lewandowskiej "Diet & Training by Ann":