Zdrowe brownie z dwóch składników 

Brownie to ciasto, które sprawdza się na każdą okazję - randkę, spotkanie z przyjaciółmi, urodziny czy wieczór z ulubionym serialem. Uwielbiamy je za mocno czekoladowy smak i łatwość wykonania. Jednak klasyczny przepis na brownie jest dosyć tuczący, toteż nieczęsto pozwalamy sobie na taką rozpustę. Ulubiona słodycz ma w sobie najsmaczniejsze i zarazem najgorsze dla sylwetki połączenie składników, jakim jest cukier, masło oraz mąka pszenna. Czym zastąpić ten smakołyk, gdy jesteśmy na diecie? Dla wszystkich łasuchów dbających o linię mamy pomysł na zdrowe brownie z dwóch składników. To ciasto ratuje nas w chwilach kryzysu - sumienie pozostaje nienaruszone. Czekoladowy placek zrobisz z bardzo dojrzałych, słodkich bananów oraz naturalnego kakao. Jest bezglutenowy, a przy tym zawiera naturalne cukry i tłuszcze. Takie brownie można zjeść na zdrowe śniadanie!

Przepis na brownie z dwóch składników

3 duże, bardzo dojrzałe banany

1/4 szklanki ciemnego kakao

opcjonalnie: polewa czekoladowa z oleju kokosowego i kakao, wiórki kokosowe, pokruszone orzechy

Banany obierz ze skórki i zmiksuj w pojemniku blendera z kakao. Do masy możesz dodać orzechy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przełóż czekoladową masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez ok. 20-25 minut. Następnie odstaw je do kompletnego wystudzenia, po czym wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie będzie gotowe - możesz polać je polewą z mieszanki trzech łyżek oleju kokoswego i dwóch łyżek kakao, oraz posypać wiórkami kokosowymi. 

6 zalet jedzenia czekolady - SPRAWDŹ >>