Zakwaszenie organizmu - co to jest?

Zakwaszenie organizmu to - według producentów suplementów - zaburzenie równowagi kwasowo - zasadowej w organizmie spowodowane nieprawidłowym odżywianiem się. Może być spowodowane zarówno spożywaniem dużej ilości produktów zakwaszających, jak i małej ilości produktów o pH zasadowym.

Zakwaszenie organizmu w teorii ma być spowodowane zmianą pH krwi. W praktyce taka zmiana jest możliwa - jednak nie powoduje ona zakwaszenia, tylko chorobę o nazwie kwasica - bardzo niebezpieczną dla życia człowieka, objawiającą się drgawkami i śpiączką.

Według osób głoszących teorię o zakwaszeniu organizmu, towarzyszą mu takie dolegliwości jak: syndrom ciągłego zmęczenia, brak energii (nawet po przebudzeniu), nerwowość i drażliwość, cellulit, nawracające stany zapalne i grzybiczne organizmu, zajady, częste skurcze mięśni, sucha i łuszcząca się skóra, łamliwe, rozdwojone paznokcie oraz włosy, bóle stawów, częste złamania kości. Lista tych dolegliwości jest bardzo ogólna - w dzisiejszych czasach większość społeczeństwa odczuwa chroniczne zmęczenie, bóle mięśni i stawów czy narzeka na nadmierne wypadanie włosów. Głównie dzieje się tak wskutek złego odżywania i życia w stresie, nie zaś zakwaszenia organizmu. 

Jeśli jednak zaobserwowałaś u siebie co najmniej kilka z tych objawów, warto pomyśleć o wizycie u lekarza oraz o badaniach krwi i moczu. Takie symptomy mogą świadczyć o rozwijającej się w organizmie jednostce chorobowej - warto więc zdusić problem w zarodku i zadbać o jej wcześniejsze wykrycie.

Zakwaszenie organizmu to mit - potwierdza to nie tylko lista potencjalnych objawów, ale również sam sposób, w jaki można je u siebie wykryć. Zwolennicy tej teorii twierdzą, że około 90% osób dorosłych ma zakwaszony organizm. Bardziej sceptyczni mogą wykonać test pH z moczu - jednak w jaki sposób dowodzi to błędności czy słuszności tej teorii?

Czytaj też: Domowe antybiotyki >>

Odczyn kwasowy lub zasadowy moczu może się zmieniać, w zależności od tego, co spożywasz. Inaczej jest w przypadku pH krwi - jest ono stałe. Zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej krwi może prowadzić do ciężkich chorób i śmierci, dlatego o jej zachowanie dbają organy wewnętrzne - nerki oraz wątroba. Inaczej sprawa ma się w przypadku moczu - czasem jego stężenie wynosi nawet 2 pH, czyli jest mocno kwasowe. Wynik, który miałby potwierdzać teorię o zakwaszeniu organizmu w rzeczywistości utwierdza w przekonaniu, że to schorzenie to mit.

Zakwaszenie organizmu - fakty i mity. Co miałoby powodować zakwaszenie?

Zakwaszenie organizmu to mit - kolejnym tego potwierdzeniem jest lista rzeczy, które miałyby je powodować. Jedną z rzeczy, którą wskazują zwolennicy tej teorii jest sport - ponieważ w trakcie aktywności fizycznej wytwarza się kwas mlekowy. Jak jest w rzeczywistości?

Zakwaszenie organizmu poprzez sport - mit

Zazwyczaj w trakcie lub po ukończeniu aktywności ruchowej w organizmie zostaje wytworzony kwas mlekowy - proces ten jest czasem odczuwany w formie bólu przy wyjątkowo intensywnym wysiłku fizycznym. Nie jest to jednak proces, który prowadzi do zakwaszenia organizmu - wręcz przeciwnie. Kwas mlekowy wytwarza się, gdy dochodzi do spalania glukozy w organizmie w warunkach beztlenowych - czyli na przykład podczas treningu HIIT (jego produkcję pobudza również adrenalina w sytuacjach zagrożenia życia).

Dzięki wytwarzaniu kwasu mlekowego mięśnie mogą chwilową osiagnąć moc przekraczająca ich zwykłe możliwości. Jednak stan ten nie trwa długo - kwas mlekowy w ciągu dwóch godzin od wysiłku kwas mlekowy całkowicie znika z mięśni i trafia do wątroby, gdzie zostaje zamieniony w glukozę. Dlaczego zatem zakwaszenie organizmu poprzez aktywność fizyczną jest mitem? Zwolennicy teorii wskazują, że w mięśniach wytwarza się kwas mlekowy - nie wspominają natomiast, że nie jest on w nich magazynowany, a po czasie przetwarzany na glukozę.

Czytaj też: Naturalne produkty wzmacniające odporność >>

Zakwaszenie organizmu poprzez pożywienie - mit

Zwolennicy teorii o zakwaszeniu organizmu jako jego przyczynę podają również nieprawidłowe odżywanie się. Do tej grupy zaliczane są zarówno potrawy wysokoprzetworzone (np. fast foody), spożywanie dużej ilości produktów zakwaszających (np. mięso, białe pieczywo), jak również ograniczone spożycie produktów mocno zasadowych (np. owoce, warzywa) oraz suplementów. Jak jest naprawdę?

Pożywienie ma duży wpływ na codzienne samopoczucie oraz ogólny stan organizmu - jednak nie prowadzi do zakwaszenia organizmu, ponieważ jest ono mitem. Dobrze zbilansowana dieta i ograniczenie fast foodów pomoże natomiast w zwalczeniu takich symptomów jak chroniczne zmęczenie czy łamliwe paznokcie i włosy. Błędy żywieniowe i tzw. śmieciowe jedzenie mogą mieć wpływ jedynie na pH moczu - choć jego odczyn zawsze jest kwaśny, odczyty mogą nieznacznie się różnić, w zależności od spożywanych potraw. Zła dieta nie może natomiast zaburzyć równowagi kwasowo-zasadowej w twojej krwi - nawet jeśli odżywiasz się bardzo źle (może się tak stać jedynie w przypadku bardzo restrykcyjnych diet o ograniczonej kaloryczności lub głodówki).

Zakwaszenie organizmu poprzez używki - mit

Mityczne zakwaszenie organizmu ma być powodowane również przez rozmaite używki - papierosy, alkohol, kawę, a nawet herbatę. Jak wiadomo - papierosy szkodzą w każdym przypadku, choć nie powodują zakwaszenia - mogą za to przyczynić się do rozwoju chorób układu oddechowego oraz krążeniowego. Alkohol w nadmiarze może z kolei uszkodzić wątrobę, nerki i zaburzyć ogólną pracę układu trawiennego i wydalniczego - jednak aby do tego doszło, musiałabyś spożywać jego ogromne ilości przez wiele lat.

Kawa już od dłuższego nie jest uznawana przez medycynę konwencjonalną za używkę - głównie dlatego, że udowodnione zostało jej ochronne działanie w przypadku wielu chorób. Z kolei herbata jest źródłem antyoksydantów i polifenoli - odpowiedzialnych między innymi za neutralizację wolnych rodników (choć ich ilość zależna jest od jej rodzaju).

Zakwaszenie organizmu spowodowane obecnością w diecie i stylu życia używek to mit - ma on służyć temu, by większa ilość ludzi zainwestowała w suplementację przeciw zakwaszeniu. Aby doszło do zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej wyłącznie przez picie kawy czy alkoholu, człowiek musiałby spożywać ich ogromne ilości, jednocześnie nie jedząc praktycznie niczego - choć i taka forma zaniedbania musiałaby trwać dłuższy czas, aby faktycznie zaburzyć pH krwi.

Zakwaszenie organizmu poprzez leki - mit

Zakwaszenie organizmu poprzez spożywanie zbyt dużej ilości leków przeciwbólowych jest kolejnym mitem, który ma na celu zwiększenie sprzedaży suplementów. Oczywiście - w przypadku dziesięciokrotnego przekroczenia dawki ibuprofenu dojdzie do zatrucia organizmu, jednak jego objawy są zupełnie inne, a samo zatrucie wymaga płukania żołądka oraz hospitalizacji.
Bardzo częste sięganie po tabletki przeciwbólowe (np. codziennie, co drugi dzień) może mieć niekorzystny wpływ na wątrobę - ale w tym przypadku wystarczy po prostu odstawić leki. Wątroba to organ, który jest zdolny do pełnej regeneracji, jeśli ma ku temu sprzyjające warunki - czyli w diecie dostarczane są wszystkie witaminy i minerały, niezbędne do codziennego funkcjonowania.Zakwaszenie organizmu - mit czy prawda?
Zakwaszenie organizmu to mit - schorzenie, które jest najprawdopodobniej wynikiem złej interpretacji wyników moczu, połączone z niewiedzą na temat różnych wartości pH w organizmie. Skorzystały na tym firmy, które produkują suplementy mające pomóc w zlikwidowaniu zakwaszenia organizmu. 

Środki mające odkwasić organizm oparte są zazwyczaj na substancjach takich jak wyciąg z kwiatów róży stulistnej, zielonej herbaty czy korzenia mniszka lekarskiego. Każde z tych ziół ma działanie, które pomaga w likwidowaniu objawów rzekomego zakwaszenia - wyciąg z róży ma działanie przeciwzapalne oraz antyseptyczne, co wspiera organizm w walce z infekcjami oraz zapaleniami. Z kolei zielona herbata przeciwdziała tworzeniu się cellulitu, wspiera organizm w walce ze stresem, pobudza krążenie krwi oraz zawiera przeciwutleniacze - skuteczne w walce ze starzeniem skóry.

Suplementy mające odkwaszać organizm zawierają zatem składniki, które pomagają jedynie niwelować jego rzekome objawy - co potwierdza po raz kolejny, że zakwaszenie organizmu to mit. Suplementy te oparte są w całości na ziołach i mają za zadanie jedynie działanie objawowe - nie zaś zlikwidowanie przyczyny powstawania np. stanów zapalnych.

Zakwaszenie organizmu - podejście naukowe

Zakwaszenie organizmu to mit - potwierdzają to lekarze. W medycynie nie istnieje takie pojęcie jak zakwaszenie. Schorzenie, w którym dochodzi do zaburzenia pH organizmu nosi nazwę kwasicy i jest niebezpieczne dla zdrowia i życia człowieka - wymaga hospitalizacji. Dojść do niego może w przypadku skrajnego wycieńczenia organizmu - np. przy nieleczonej cukrzycy, w przypadku alkoholizmu lub przy głodówce.
Lekarze alarmują, że objawy pojawiające się przy rzekomym zakwaszeniu organizmu mogą być bardzo złym sygnałem - i nie należy ich ignorować, mogą bowiem świadczyć o stanie chorobowym w organizmie.