Jak zwiększyć odporność? Pij sok z owoców noni

O tym soku mówi się, że to "aspiryna starożytności".  Owoce morwy indyjskiej były bardzo popularne wśród rdzennych mieszkańców wysp obszaru Pacyfiku. Stosowano je na wiele dolegliwości, np. bóle wątroby, głowy i mięśni. Teraz sok z noni stał się bardzo popularny wśród zwolenników medycyny naturalnej. Zawiera dużo potasu, wapnia, magnezu, witaminy A i E, a porcja 50 g pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Sok z morwy indyjskiej pomaga zbijać gorączkę i walczyć z infekcjami, ale można go też włączyć do codziennej diety.

Jak zwiększyć odporność? Jedz cebulę

Cebula to źródło fitoncydów, które hamują rozwój mikoorganizmów, głównie drobnoustrojów i grzybów. Można je zatem porównać do naturalnych antybiotyków. W cebuli znajdziemy też kwercetynę o właściwościach przeciwzapalnych, dlatego np. syrop z cebuli pomoże przy bólu gardła, kaszlu i gorączce. Cebula powinna być elementem naszej codziennej diety zarówno w profilaktyce jak i podczas leczenia przeziębienia.

Jak zwiększyć odporność?  Doprawiaj potrawy kurkumą

Od kilku sezonów słyszymy o uzdrawiającej mocy "złotego mleka". To nic innego, jak mleko z miodem, cynamonem i kurkumą.Dzięki sporej dawce antyoksydantów działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie oraz skutecznie zwalcza wirusy. Kurkuma budzi duże zainteresowanie wśród naukowców, zawarty w niej związek zwany kurkuminą - zabija komórki nowotworowe i hamuje ich podział. Jest tylko jeden problem - kurkuma słabo się wchłania z przewodu pokarmowego. Najlepiej stosować ją w doprawianiu potraw wraz z pieprzem, który ułatwia wchłanianie kurkuminy. 

Jak zwiększyć odporność? Pij switchel 

O karaibskiej miksturze o nazwie: switchel mówi się, że to "nowa kombucha". Latem gasi pragnienie, a zimą rozgrzewa. Dzięki składnikom takim jak: imbir, ocet jabłkowy i cytryna, napój przyspiesza przemianę materii, wzmacnia odporność oraz łagodzi dolegliwości związane z jelitami i żołądkiem. Jak wykonać go w warunkach domowych? Będziecie potrzebować 1000 ml wody , 1-2 łyżek octu jabłkowego, 1-2 łyżek soku z cytryny, łyżkę syropu klonowego (lub miodu)  i łyżkę startego imbiru. Całość należy wymieszać i odstawić na 12 godzin do lodówki. Switchel może stać w lodówce maksymalnie przez 2 tygodnie

Jak zwiększyć odporność? Jedz miód

Polska jest potęgą pszczelarską, dlatego miód powinien być podstawą naszego jadłospisu. Pszczeli produkt zawiera przeciwutleniacze i substancje o działaniu bakteriobójczym. Najzdrowszy jest miód manuka, który powstaje z nektaru drzewa herbacianego. Jeśli chodzi o polskie miody, to najwięcej cennego i bakteriobójczego metyloglikosalu występuje w gryczanym i lipowym. Warto jednak pamiętać, że pieczenie i gotowanie miodu niszczy jego cenne właściwości.