Wiosną chętnie nadajemy kolorów swoim posiłkom. Używamy do tego sezonowych warzyw i owoców lub barwnych, jadalnych kwiatów. Te ostatnie są kulinarnym hitem, który nie zniknie w tym roku z naszych talerzy. Jednak słynni cukiernicy idą o krok dalej. W piekarni artystycznej znajdującej się w Dżakarcie serwuje się ciasta z  sukulentami i kaktusami, do złudzenia przypominającymi kawałek pustynnej roślinności. Na szczęście to tylko jadalne ozdoby, jakie, bez obaw, nie ukłują nas w język. Niezwykłe, kolorowe sukulenty zostały stworzone z mieszanki masła, cukru oraz barwników.

#icecreamflower - zobacz najmodniejsze lody w kształcie róży >>

Ich autorką jest Ivenoven (mająca aż 288 tys. fanów na Instagramie!), będąca prawdziwą, kulinarną artystką. Jej przygoda zaczęła się w 2013 roku, gdy udekorowała ciasteczka dla swojej córki na święta obchodzone w szkole. Autorski deser stał się hitem - dziś blogerka posiada swoją własną linię artystycznych ciast, ciasteczek oraz babeczek, w której lubują się miłośnicy botaniki. Niestety, jej dzieła można spróbować tylko w Indonezii. Warto jednak zainspirować się tą sztuką i spróbować odtworzyć ją w domu. Smacznego!

Trendy kulinarny 2017: ciasta z sukulentami >>

Jak zrobić ciasto z sukulentami? WIDEO: