Pączki ze spaghetti, lodowa kanapka z churros, unicorn latte (sprawdź przepis >>). Amerykanie mają najszybsze tempo w tworzeniu nowych trendów kulinarnych! Nowy Jork to wylęgarnia gastro pomysłów, które wykraczają poza granicę wyobraźni. Do takich dań należą bajgle z kofeiną, mające zastąpić pełnowartościowe śniadanie. Przysmak pojawił się w ofercie popularnej sieciówki Einstein Bros, specjalizującej się w wypiekaniu bułeczek z dziurką. To tak zwane "Boosted Bagels" mające dawać solidnego kopa energii. Wyróżniono trzy smaki, pośród których największą furorę zrobił "Espresso Buzz Bagel". Za ciemnym kolorem kanapki kryją się aż 32 mgl kofeiny! Oprócz tego w bajglu znajduje się 13 g białka, magnez i żelazo. Dzięki temu pobudza od samego rana i na długo satysfakcjonuje apetyt. 

Kawowymi bajglami śmiało można zastąpić filiżankę espresso. Kanapka przełożona jest grubo krojonym boczkiem karmelizowanym w brązowym cukrze, jajkami oraz serem cheddar. Nie ma wątpliwości, że dodaje siły i zapewnia energię na początek dnia. Dwie pozostałe opcje są bardziej fit - w składzie ich ciasta znajdują się nasiona chia, wiśnie, świeże zioła, duza zawartość kwasów omega-3, błonnik czy witamny z grupy B. Niestety nie ma w nich kofeiny, a nam najbardziej spodobał się ten pomysł! Liczymy na to, że ten kawowy trend szybko pojawi się w Europie. 

Trendy kulinarne 2017: bajgle z kofeiną - ZDJĘCIA >>