1.    Przygotowanie matchy: wykorzystaj spieniacz do mleka

Przygotowanie matchy spieniaczem do mleka to jedna z najprostszych metod. Do kubka lub szklanki wsyp 1 łyżeczkę matchy, wlej niewielką ilość (100ml) wody o temperaturze do 80 °C i dokładnie wymieszaj przy pomocy elektrycznego spieniacza do mleka.  Następnie dolej kolejną porcję wody według uznania.  1 łyżeczka wystarczy zazwyczaj na 200-250ml matchy.

2.    Przygotowanie matchy: smoothies/koktajle z dodatkiem matchy

Matcha świetnie sprawdzi się jako dodatek do owocowych lub warzywnych smoothies, koktajli, a nawet jogurtów. Pamiętajmy, że japoński superfood to skarbnica chlorofilu, który pomoże nam oczyścić organizm z toksyn. Dodajcie łyżeczkę matchy do waszego ulubionego koktajlu, np. z bananem, szpinakiem i mlekiem ryżowym.

3.    Przygotowanie matchy: matcha z wodą kokosową

Modelka Marta Dyks zdradziła nam również swój sposób na picie matchy, którą miesza z wodą kokosową i kostkami lodu. Ma świetny smak, a do tego idealnie orzeźwia w upalne dni!

4.    Przygotowanie matchy: matcha tea latte

W filiżance rozpuszczamy łyżeczkę zielonego proszku w wodzie (przegotowanej, ale nie we wrzątku) lub mleku roślinnym. Dokładnie mieszamy herbatę, następnie uzupełniamy filiżankę do połowy lub 1/3 wysokości filiżanki gorącą wodą. Na koniec wlewamy spienione, ciepłe mleko. Dla podkręcenia smaku można dodać szczyptę cukru, cynamonu lub wanilii!

Matcha latte / Getty

5.   Przygotowanie matchy: „na szybko”

Matchę można też przygotować w shakerze na ciepło i na zimno lub dosypać do butelki z wodą mineralną. Wystarczy wsypać porcję herbaty matcha do środka dokładnie zakręcić i kilka razy energicznie wstrząsnąć!

Gdzie kupić matchę? Matchę możecie znaleźć w wybranych sklepach spożywczych, szczególnie tych z orientalną żywnością. My polecamy szczególnie matchę polsko-japońskiej marki Moya - możecie ją zamówić online albo kupić w niektórych kawiarniach, na przykład w warszawskim Storze.

Czytaj też: Fit deser: muffiny z herbatą matcha >>>