Jak zrobić kawę mrożoną?

Mrożona kawa serwowana w słoiczkach to prawdziwy hit na Instagramie. Dlaczego by nie podać jej w sposób, w który dotychczas piłyśmy smoothie? Taki napój doskonale sprawdza się w cieplejsze dni! Poza tym, z łatwością wykonasz go w domu tak, by smakował jak ten z kawiarni. Czas zabawić się w baristę! Kawa mrożona z lodami to doskonała opcja na słodki deser, który od razu postawi Cię na nogi! Idealny smak uzyskasz łącząc ją z korzennymi przyprawami, mlekiem, syropem, czy dodatkiem wanilii. 

Przepis na mrożoną kawę

Składniki:

250 ml zaparzonej, mocnej kawy

2 łyżki syropu klonowego

100 ml zimnego mleka krowiego lub sojowego

kilka kostek lodu

kilka kropel aromatu z wanilii

szczypta sproszkowanego cynamonu, kardamonu i imbiru

dodatki: gałka lodów waniliowych, śmietankowych lub kokosowych

Po wystudzeniu kawy dodaj do niej syrop klonowy, zamieszaj. Następnie przelej ją do kielicha blendera i zmiksuj z kostkami lodu, mlekiem, wanilią i przyprawami. Gotową kawę mrożoną przelej do słoiczków (najlepiej schłodzić je wczęśniej w lodówce). Podawaj ją z dodatkowymi kostkami lodu oraz gałką lodów o ulubionym smaku. 

Jesteś kawoszem? Poznaj przepis na pyszną kawę z masłem orzechowym >>