Czy można grillować na balkonie?

Grill na balkonie w bloku nie jest częstym widokiem - zwłaszcza, jeśli to klasyczny grill węglowy. Z punktu widzenia prawa balkon jest częścią przynależną do mieszkania. Oznacza to, że każdy ma prawo robić co zechce na własnym balkonie. Nie ma też żadnego zapisu wprost zakazującego rozpalenia grilla na balkonie. Czy to oznacza, że możemy świętować w ten sposób sezon grillowy i nie grozi nam mandat?

Niekoniecznie. Prawo do działania według własnego uznania na prywatnym terenie nie dotyczy sytuacji, które są uciążliwe dla innych osób. Sąsiedzi mogą zgłosić, że przeszkadza im gęsty dym lub zapach pieczonych produktów, dostający się do ich mieszkania. Używanie grilla węglowego na balkonie nie jest też niestety bezpieczne - niesie ze sobą ryzyko, że poderwany wiatrem rozżarzony węgielek wpadnie do wnętrza i tam wywoła pożar, co zmieni rodzinny obiad w koszmar. Niektóre spółdzielnie mieszkaniowe czy osiedla zabraniają grillowania na balkonach swoimi wewnętrznymi regulacjami - przed zakupem drogiego urządzenia warto więc zapoznać się z osiedlowym regulaminem.

Oprócz grilla węglowego istnieją na szczęście inne rodzaje urządzeń umożliwiających uzyskanie podobnego efektu kulinarnego, a za to dużo bezpieczniejsze do użytkowania w domach i na balkonach.

Jaki grill wybrać na balkon lub do domu?

Grill na balkon lub do domu to zdecydowanie nie grill węglowy. Grillowanie na węglu drzewnym będzie nie tylko uciążliwe dla sąsiadów, ale też zwyczajnie niebezpieczne. Grill na ciasnym balkonie może się przewrócić, wiejący wiatr w nieprzewidywalny sposób kieruje dymem, także niosącym zapalne iskry. Grillowanie w ten sposób w bloku nie należy do odpowiedzialnych i naprawdę przeszkadza innym (zapach, dym, odgłosy, bezpieczeństwo).

Dobry grill na balkon to grill gazowy. Można go też w razie potrzeby zabrać w plener, biorąc ze sobą małą butlę z gazem. Z kolei idealny grill do domu to grill elektryczny, którego można wygodnie używać w pomieszczeniach, bez względu na aktualną porę roku.

Grill gazowy – wady i zalety

Jaki grill warto wybrać, nie dysponując ogródkiem przy domu ani działką do grillowania? Jeden z częstych wyborów stanowi grill gazowy. Gaz z pojemnika (cylindra) doprowadzany jest do dysz, które ogrzewają powierzchnię do pieczenia żywności. Grille gazowe mogą działać na gaz ziemny lub na propan. Jaki grill gazowy warto wybrać, jakie są jego wady i zalety? Czy grill gazowy to dobry grill do domu i na balkon?

Zalety grilla gazowego:

  • szybko osiąga pożądaną temperaturę,
  • powierzchnia do gotowania jest ogrzewana równomiernie,
  • niektóre modele pozwalają na stworzenie na płycie stref o różnych temperaturach, co pozwala przygotować naraz kilka potraw,
  • nie trzeba mieć blisko źródła prądu, by go używać,
  • jest prosty w obsłudze,
  • można zabrać go ze sobą w plener,
  • płynna, łatwa regulacja temperatury,
  • łatwe utrzymywanie w czystości,
  • nie tworzy dymu.

Wady grilla gazowego:

  • wysoka cena dobrych jakościowo urządzeń,
  • brak efektu "wędzenia" potrawy,
  • gaz wydziela nieprzyjemny zapach, zwłaszcza na początku gotowania,
  • większe modele są bardzo ciężkie i trudne w transporcie,
  • gaz wymaga uwagi i szczególnie roztropnego postępowania.

Grill elektryczny – wady i zalety

Jaki grill można wybrać do domu i na balkon oprócz grilla gazowego? Sporą popularnością cieszą się grille elektryczne. Takie urządzenie to grill bezdymny, niewymagający spalania żadnego paliwa do uzyskania temperatury. Na rynku dostępne są różne modele - mniejsze i większe, o rozmaitym zużyciu prądu. Choć wielu wielbicieli grillowania nie zgadza się z tym, że elektryczność może zastąpić ogień i dym, grille elektryczne wciąż zyskują coraz większą popularność. Niezależnie od tego, jaki grill elektryczny wybierzemy, będzie miał podobne wady i zalety.

Zalety grilla elektrycznego:

  • grillowanie nie generuje ognia ani dymu,
  • jest maksymalnie bezpieczny w użytkowaniu domowym czy "balkonowym",
  • można go używać niezależnie od pory roku,
  • duża łatwość obsługi,
  • pozwala na przygotowanie zdrowszych potraw, niż te ściągnięte z klasycznego grilla,
  • nie wymaga użycia węgla ani gazu,
  • bardzo równomierne smażenie.

Wady grilla elektrycznego:

  • potrzebuje źródła prądu - trudno zabrać go w plener,
  • brak charakterystycznego, "dymnego" smaku i zapachu.

Grill węglowy – wady i zalety

Jaki grill zapewni klasyczny aromat i smak, kojarząc się jednoznacznie z letnim sezonem? Tylko węglowy. To modele uwielbiane przez amatorów grillowania na całym świecie. Niestety, wymagają rozpalenia ognia przy pomocy węgla i generują bardzo dużo dymu. Przez to nie sprawdzają się do użytku na balkonach czy blokowych tarasach, a już z pewnością nie wewnątrz pomieszczeń. Niezależnie od tego, jaki grill węglowy kupimy, powinniśmy korzystać z niego raczej w ogrodzie, pod gołym niebem i bez otaczających nas sąsiadów.

Zalety grilla węglowego:

  • zapewnia niezastąpiony zapach i smak potraw,
  • nie wymaga zewnętrznego źródła zasilania,
  • sprawdza się w plenerze.

Wady grilla węglowego:

  • to zdecydowanie grill do ogrodu - nie sprawdzi się w mieszkaniu i na balkonie,
  • wymaga użycia podpałki i węgla,
  • potrawy na nim przygotowane nie są zbyt zdrowe,
  • jego rozpalenie wymaga nieco wprawy,
  • trudno jest utrzymać go w czystości.

Jak bezpiecznie grillować?

Jaki grill sprawdzi się najlepiej - to najczęstsze pytanie amatorów grillowania na początku sezonu. Warto jednak zastanowić się, jak używać go zgodnie z zasadami bezpieczeństwa. Najmniej ryzykowną, ale zarazem też najmniej "klimatyczną" opcję stanowi grill elektryczny. Trzeba jedynie uważać, by się nie poparzyć lub nie uszkodzić kabla.

Bezpieczne grillowanie przy użyciu grilla węglowego wymaga przede wszystkim znalezienia odpowiedniego miejsca, biorąc pod uwagę wentylację i kierunek wiatru. Rozgrzane, małe węgielki mogą zostać wywiane i spowodować pożar. Grill trzeba też uważnie wygasić po zakończeniu grillowania.