Wino i czekolada to produkty warte grzechu. Oba z nich mają wiele antyoksydantów i działają, jak naturalny afrodyzjak. Są skutecznymi poprawiaczami humoru, szczególnie w zimne, pochmurne dni. Zawierają wiele antyoksydantów, które działają przeciwstarzeniowo oraz wspomagają odchudzanie. Pod warunkiem, że mówimy o gorzkiej czekoladzie i czerwonym winie półwytrawnym lub wytrawnym. Śmiało można zestawiać jedno z drugim - okazuje się, że to duet idealny! Nie powstrzymałyśmy się więc przed wypróbowaniem kolejnego hygge przepisu. Jest nim gorąca czekolada z winem, z którą warto spędzić wieczór pod kocem. Przepis nie jest skomplikowany i wymaga zaledwie kilku składników. Gwarantujemy, że efekt końcowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. 

Gorąca czekolada z winem - przepis

Składniki:

3 łyżeczki gorzkiego kakao

2 rządki tabliczki gorzkiej czekolady

3 łyżeczki mleka

1/4 szklanki czerwonego wina

3 łyżeczki brązowego cukru/miodu/syropu klonowego

szczypta cynamonu i kardamonu

szczypta soli morskiej

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Kakao wymieszaj w szklnce z odrobiną wody. W rondelku zacznij podgrzewać wino i mleko. Dodaj kakao, rozropioną czekoladę, cukier, przyprawy oraz sól. Zagotuj miksturę do wrzenia i przelej ją do kubka. Smacznego!

Powstał kalendarz adwentowy z winem. Gdzie go kupić? >>