Poniżej przedstawiamy Wam przepisy, które Grzegorz prezentuje w filmie.

 

Zielone szparagi z kozim serem, miodem i pieczonymi orzechami

Składniki na 4 porcje:

1 pęczek zielonych szparagów

150 g koziego sera pleśniowego

50 g orzechów laskowych lub nerkowca

4 grzanki z białego pieczywa

 

Dressing miodowy:

1 łyżka miodu

1 łyżeczka musztardy 

Sok z połowy cytryny

100 ml oliwy

Szczypta soli

 

Z całego pęczka odkładamy 4 szparagi. Pozostałe gotujemy w osolonym wrzątku przez ok 2-3 minuty, po czym hartujemy je w zimnej wodzie i osuszamy. Krótko gotowane szparagi kroimy na kawałki długości ok 3 cm.

Pozostałe, surowe szparagi obieramy wzdłuż obieraczką, tak aby powstały wstęgi.

Orzechy wykładamy na blasze i wstawiamy na ok 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni.

W misce łączymy ze sobą miód, sól, musztardę i sok z cytryny. Stopniowo, małym strumieniem dodajemy oliwę, cały czas mieszając tak, aby powstała jednolita konsystencja.

Na talerzu układamy kozi ser, gotowane i surowe szparagi, polewamy derssingiem. Pieczone orzechy i grzanki kroimy na kawałki i posypujemy nimi danie.

 

Białe szparagi z grzybami i sosem na palonym maśle

Składniki na 4 porcje:

Pęczek białych szparagów

3 łyżki panko lub bułki tartej

150g masła

50 ml oleju rzepakowego

8 pieczarek

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

 

 

Sos na bazie żółtek i masła palonego

2 żółtka w temperaturze pokojowej

100g masła

Sok z połowy cytryny

Szczypta miso albo soli

 

Obieramy dokładnie szparagi. Gotujemy je w osolonym wrzątku przez ok 4-5 minut (w zależności od grubości), po czym hartujemy je w zimnej wodzie i osuszamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i podsmażamy na nim pokrojone w ćwiartki pieczarki. Doprawiamy pieprzem i solą.

W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego panko. Smażymy do przyrumienienia.

Masło rozgrzewamy w rondelku i podpiekamy aż nabierze złotego koloru i orzechowego aromatu. Ściągamy z ognia i nieco studzimy. Do żółtek dodajemy sok z cytryny i pastę miso lub sól. Stopniowo, małym strumieniem dodajemy palone masło, cały czas mieszając tak, aby żółtka się nie ścięły i żeby powstała jednolita konsystencja.

Na dno talerza wlewamy 2 łyżki sosu.  Na nim układamy szparagi oraz pieczarki i posypujemy je panko.