Chlorella, odkryta po raz pierwszy w 1890 roku wraz z pojawieniem się mikroskopu, jest jednokomórkową zieloną mikroalgą. Przez to trudno ją dostrzec gołym okiem. Swoją nazwę zawdzięcza bogatemu ciemnozielonemu kolorowi. Wynika on z wysokiej zawartości chlorofilu – jednej z najwyższych wśród wszystkich roślin. Poza niezaprzeczalnymi walorami estetycznymi związek chemiczny jest odpowiedzialny za niektóre korzyści płynące ze spożywania chlorelli.

Chlorella – korzyści

Chlorella jest nazywana "królową superfoods" nie bez powodu. Nawet naukowcy z NASA zainteresowali się jej właściwościami na tyle, że postanowili przebadać jej potencjał pod kątem możliwości hodowli podczas długich misji międzyplanetarnych. Co sprawia, że sproszkowana chlorella jest tak wspaniała dla ciała, umysłu i ducha? 

Chlorella zawiera bardzo dużo składników odżywczych. Jest bogata w białko, żelazo, witaminę B12, wapń, kwasy omega-3, przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Pomaga organizmowi pozbyć się szkodliwych substancji pochodzących z przetworzonej żywności oraz środowiska, które mogą zakłócić równowagę hormonalną. Badania wykazały również, że jej spożywanie poprawia zdrowie jelit, co może pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi ciała.

Korzystne składniki zawarte w chlorelli to:

  • Witamina C,
  • Witamina B6, B12,
  • Kwas foliowy,
  • Witamina A,
  • Witamina E,
  • Tiamina,
  • Niacyna,
  • Wapń,
  • Magnez,
  • Cynk,
  • Żelazo,
  • Fosfor.

Chlorella i jej magiczne właściwości 

Według ajurwedy sproszkowana chlorella dostarcza ojas, co w wolnym tłumaczeniu oznacza "witalność" lub "siłę życiową". W filozofii ajurwedyjskiej ojas jest rodzajem pierwotnej energii, którą wszyscy posiadamy i która utrzymuje nas przy życiu i zdrowiu, ale może zostać wyczerpana przez wiek, stres, złą dietę/odżywianie, toksyny i inne czynniki. Lekarze ajurwedyjscy wierzą, że pewne pokarmy i zioła, takie jak chlorella czy ghee, mogą uzupełnić energię w organizmie, jeśli została ona zużyta.

Jej wyjątkowe, “magiczne” właściwości docenia również tradycyjna medycyna chińska. Według niej chlorella dostarcza organizmowi energii yin – działa regenerująco, uspokaja system nerwowy, odmładza go i odżywia. Pokarmy yin są doskonałym antidotum na współczesną kulturę hiperstymulacji i nadmiernej aktywności, które mają tendencję do zaburzania równowagi w kierunku nadmiaru energii yang (przeciwnego bieguna).

Chlorella i jej właściwości anti-aging

Badania wykazały, że w zdrowych komórkach ludzkich chlorella chroni przed szkodliwymi wolnymi rodnikami i zwalcza potencjalne uszkodzenia wywołane stresem oksydacyjnym, czyli przyczyny starzenia. W starszych lub już uszkodzonych komórkach ma udowodnione działanie bioremedialne. Innymi słowy – naprawia telomery i uszkodzone części komórkowego DNA od wewnątrz.

Chlorella – naturalny probiotyk

Kolejną fascynującą korzyścią płynącą ze spożywania chlorelli jest to, że jest ona bogata w błonnik prebiotyczny. Jest to specjalny rodzaj błonnika, który działa jako pokarm i paliwo dla dobrych bakterii probiotycznych w jelitach, powodując ich szybkie i gwałtowne namnażanie. Według japońskich badań suplementacja na pusty żołądek potrafi potroić stężenie bakterii probiotycznych w jelitach w bardzo krótkim czasie. 

Chlorella – właściwości zdrowotne

Podstawą wyjątkowych właściwości zdrowotnych chlorelli jest jej bogaty skład chemiczny. Dzięki niemu możemy korzystać z takich zalet zielonej algi, jak:

  • Chlorella uważana jest za jeden z najsilniej detoksykacyjnych składników według medycyny naturalnej. Jej przyjmowanie polecane jest każdemu, przez wzgląd na skuteczność w oczyszczaniu organizmu z toksyn; 
  • Warto przyjmować chlorellę przed spożywaniem alkoholu, ponieważ zapobiega pojawieniu się kaca. Będzie skuteczna zastosowana do dwóch godzin przed wypiciem pierwszej lampki wina – dzięki niej objawy dnia kolejnego nie będą tak dokuczliwe, a być może nawet nie pojawią się wcale. Wynika to z faktu, że chlorella potrafi skutecznie uzupełnić niedobory składników odżywczych wypłukanych z organizmu podczas picia alkoholu;
  • Warto rozpocząć suplementację tą algą w okresie jesienno-zimowym, ponieważ ma ona wpływ na pracę układu odpornościowego;
  • Jak wynika z badań, chlorella wspiera odchudzanie i dba o zdrowie układu trawiennego;
  • Dodatkowo chlorella wspomaga wchłanianie dużej ilości składników odżywczych z układu pokarmowego;
  • Wspomaga ona również zwalczanie gazów, zaparć oraz walczy z zatruciami pokarmowymi;
  • Wspomaga rozwój zdrowych bakterii, pracę jelit oraz procesy trawienne;
  • Wiele badań wykazuje, że może to być również składnik, który wspomaga walkę z nadwagą.

W jakiej formie spożywać chlorellę?

Chlorella w swojej naturalnej formie jest zbyt ciężka do strawienia dla ludzkiego organizmu. Ponieważ posiada twardą zewnętrzną ścianę komórkową, której nasz przewód pokarmowy nie potrafi w całości rozłożyć, musimy przyjmować ją w postaci suplementów: kapsułek, tabletek, proszku. Kapsułki i suplementy w proszku to najczęstsze sposoby wprowadzania do diety tego superfoods, jednak możesz również znaleźć bardziej kreatywne sposoby na spożywanie chlorelli – spróbuj dodać ją do smoothie, sosów, zup, babeczek lub chleba. 

Chlorella – skutki uboczne

Nawet przy wszystkich zaletach chlorelli, należy pamiętać o zasadzie “co za dużo, to niezdrowo”. Przez pierwsze dni jej przyjmowania, niektórzy mogą odczuwać dyskomfort w jamie brzusznej, dlatego najlepiej jest zacząć powoli, wprowadzać małe ilości i stopniowo zwiększać dawki. Inne potencjalne efekty uboczne, na które należy zwrócić uwagę, to nudności, biegunka i wrażliwość skóry.

Pamiętaj: zawsze najpierw skonsultuj się z lekarzem przed rozpoczęciem stosowania jakiegokolwiek suplementu, zwłaszcza jeśli przyjmujesz jednocześnie leki na receptę.