Smorgasburg to ogromny targ kulinarny znajdujący się w Brooklynie. Tutaj rodzą się największe trendy kulinarne, które następnie powiela cały świat. Do tego miejsca przyjeżdżają restauratorzy, szefowie kuchni oraz foodies, by spróbować nowych smaków i zasięgnąć gastro inspiracji. Najmodniejszy streetfood z Nowego Jorku pojawia się później w warszawskich food truck'ach, w jakich chętnie jadamy w letnim sezonie. Co w tym roku może nas zaskoczyć? Już nie bąbel wafle, a kanapka z churros, wypełniona czekoladą i lodami! Zachwycimy się również kuchnią z Kambodży lub wytrawnymi pączkami ze spaghetti. Za to kawę będziemy pić po indyjsku. Czyli jak? Sprawdź listę trendów kulinarnych z Nowego Jorku 2017! 7 trendów kulinarnych z Nowego Jorku - LISTA >>"}},{"type":"instagram-embed","data":{"url":"https://www.instagram.com/p/BSPZa7jBoDX/","captioned":false}},{"type":"html","data":{"value":"
Przybory kuchenne w sklepie ELLE:
"}},{"type":"inline-gallery","data":{"images":[{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/82ab398adeb2b168648fba048427b941312d74c0-d66e21e.jpeg","width":743,"height":743,"title":"1. Soki w owocach","description":"
Nowojorski Smorgasburg oszalał na punkcie naturalnych soków John's Juice, które są wykonywane w środku owoca. Wszystko za sprawą rozdrabniacza - urządzenia mielącego miąższ bez konieczności otwierania owoców. Ten wynalazek pozwala na picie soczystego napoju prosto przez słomkę. Żegnamy plastikowe kubeczki!
","aspectRatio":1,"sourceName":"@johnsjuicenyc"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/903eeaba64f775b2dcdfae2c28a0fe66e1dde715-4d4ecdc.jpeg","width":595,"height":744,"title":"2. Lodowa kanapka z churros","description":"
Churros to hiszpański przysmak, któremu ciężko się oprzeć podczas wizyty w wesołym miasteczku. Nowojorczycy poszli o krok dalej - stworzyli ze słodkiego, tłustego ciasta bułki, by następnie wypełnić je Nutellą i lodami. Deser ma być hitem tego lata!
","aspectRatio":1.250420168067227,"sourceName":"@dulcineanyc"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/ceae918926d5336a4d69eed1af5c8ec299a1f1fe-f1f1010.jpeg","width":670,"height":668,"title":"3. Kawa po indyjsku","description":"
W tym roku najmodniejsza kawa to ta serwowana po indyjsku. W Brooklynie bariści z Ministry of Kaapi przyrządzają ją z oryginalnych ziaren kawy pochodzących Indii, z dodatkiem ciepłego mleka, świeżego imbiru, startego kardamonu i cynamonu. Słodzą ją surowym cukrem!
","aspectRatio":0.9970149253731343,"sourceName":"@ministryofkaapi"},{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/2291b551e4f754a767b039de2940dd8ef81e8886-2c4cc97.jpeg","width":744,"height":744,"title":"4. Pączki ze spaghetti","description":"
Po sushi-pączkach z ryżu przyszedł czas na makaronowe donuty! Popularne ciastko z dziurką ponownie występuje w wytrawnej odsłonie, jednak tym razem przyrządza się je ze spaghetti. Do wyboru bolognese i carbonara.
Czas otworzyć się na kuchnię afrykańską! Nowojorczycy pokochali prahok, który w tym roku zastąpi hawajskie poke. To fermentowana pasta rybna o charakterystycznym słono-ostrym smaku. Serwuje się ją z ryżem, świeżymi warzywami i jadalnymi kwiatami, na liściach bananowca zamiast talerza.
Fioletowe lody Ube były hitem poprzedniego roku. Tym razem wracają do nas w tropikalnej odsłonie - najmodniejszy deser serwuje się w środku różowej pitai z kolorową tapioką, owocami, nasionami chia oraz kokosową granolą.
Ciężko wyobrazić sobie lepszy przysmak, niż klasyczne, jeszcze ciepłe, świeżo upieczone wafle. Holenderski przysmak przeżywa renesans na tegorocznym brooklińskim markecie. Wygląda jak okrągłe ciasteczka, a przy tym jest słodki i ciągnący się. Na targu Smorgasburg, zamiast kłaść wafle na kubku z gorącą herbatą, jemy je prosto z piekarnika.
","aspectRatio":0.9986541049798116,"sourceName":"@rutteswaffles"}]}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"openWebRatingEnabled":false,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.elle.pl:443"},{"label":"Lifestyle","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/"},{"label":"7 trendów kulinarnych z Nowego Jorku"}],"seoMetadata":{"title":"7 trendów kulinarnych z Nowego Jorku","description":"Cały świat śledzi Smorgasburg w Brooklynie. To tam rodzą się największe trendy kulinarne, które rządzą na ulicach. Co będziemy jeść (i fotografować) w tym roku? Sprawdźcie!","metaTitle":"Smorgasburg 2017: 7 trendów kulinarnych z Nowego Jorku","metaDescription":"Cały świat śledzi Smorgasburg w Brooklynie. To tam rodzą się największe trendy kulinarne, które rządzą na ulicach. Co będziemy jeść (i fotografować) w tym roku? Sprawdźcie!","image":{"crop":[0,0,569,413],"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":619,"width":569,"alt":"7 trendów kulinarnych z Nowego Jorku","sourceName":"@smorgasburg","title":"7 trendów kulinarnych z Nowego Jorku","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/5c652f051ebe470c590ca915b47611bdcbe3755a-f7c1f3e.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/7-trendow-kulinarnych-z-nowego-jorku-1/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/7-trendow-kulinarnych-z-nowego-jorku-1/","canonicalUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/7-trendow-kulinarnych-z-nowego-jorku-1/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","lifestyle"],"subcategory":["article"],"channel":"lifestyle","title":"7 trendów kulinarnych z Nowego Jorku","article":{"id":"597575","description":"Cały świat śledzi Smorgasburg w Brooklynie. To tam rodzą się największe trendy kulinarne, które rządzą na ulicach. Co będziemy jeść (i fotografować) w tym roku? Sprawdźcie!","type":"article","author":"Zuzanna Ludwig","tags":["kuchnia","nowy jork","smorgasburg 2017","trendy kulinarne","trendy kulinarne 2017"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","whatsapp","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"7%20trend%C3%B3w%20kulinarnych%20z%20Nowego%20Jorku","tweet":"7%20trend%C3%B3w%20kulinarnych%20z%20Nowego%20Jorku","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/5c652f051ebe470c590ca915b47611bdcbe3755a-f7c1f3e.jpeg","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/7-trendow-kulinarnych-z-nowego-jorku-1/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/7-trendow-kulinarnych-z-nowego-jorku-1/#Article","@type":"Article","description":"Cały świat śledzi Smorgasburg w Brooklynie. To tam rodzą się największe trendy kulinarne, które rządzą na ulicach. Co będziemy jeść (i fotografować) w tym roku? Sprawdźcie!","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/5c652f051ebe470c590ca915b47611bdcbe3755a-f7c1f3e.jpeg?resize=569,619","width":569,"height":619}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/7-trendow-kulinarnych-z-nowego-jorku-1/"},"name":"7 trendów kulinarnych z Nowego Jorku","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/7-trendow-kulinarnych-z-nowego-jorku-1/","author":[{"@type":"Person","name":"Zuzanna Ludwig","url":"https://www.elle.pl/author/zuzannaludwig"}],"dateModified":"2024-11-26T16:17:30+01:00","datePublished":"2017-04-11T16:22:01+02:00","headline":"7 trendów kulinarnych z Nowego Jorku","keywords":"kuchnia, nowy jork, smorgasburg 2017, trendy kulinarne, trendy kulinarne 2017","publisher":{"@type":"Organization","name":"Elle.pl","url":"https://www.elle.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":95,"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2025/01/cropped-elle-big-ceeeb75-ea93bd3.png?resize=265,95","width":265}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","lifestyle"],"channel":"lifestyle","format":"gallery","pageid":"597575","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"Zuzanna Ludwig","publish_date":"2017-04-11T14:22:01+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["kuchnia-2","nowy-jork","smorgasburg-2017","trendy-kulinarne-2018","trendy-kulinarne-2017"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","lifestyle"],"channel":"lifestyle","format":"gallery","pageid":"597575","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["kuchnia-2","nowy-jork","smorgasburg-2017","trendy-kulinarne-2018","trendy-kulinarne-2017"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","lifestyle"]},{"key":"tags","value":["kuchnia-2","nowy-jork","smorgasburg-2017","trendy-kulinarne-2018","trendy-kulinarne-2017"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"crop":[0,0,569,413],"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":619,"width":569,"alt":"7 trendów kulinarnych z Nowego Jorku","sourceName":"@smorgasburg","title":"7 trendów kulinarnych z Nowego Jorku","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/5c652f051ebe470c590ca915b47611bdcbe3755a-f7c1f3e.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"slug":"lifestyle","display":"Lifestyle"},"taxonomy":"category"},{"slug":"lifestyle","display":"Lifestyle","taxonomy":"category"}]},{"display":"Tagi","terms":[{"slug":"kuchnia-2","display":"kuchnia","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"nowy-jork","display":"nowy jork","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"smorgasburg-2017","display":"smorgasburg 2017","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"trendy-kulinarne-2018","display":"trendy kulinarne","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"trendy-kulinarne-2017","display":"trendy kulinarne 2017","taxonomy":"post_tag"}]},{"display":"Formaty","terms":[{"slug":"post-format-gallery","display":"Galeria","taxonomy":"post_format"}]}],"table":null,"postFormat":"gallery","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":"ba1LAIbkEGO2uneneI1GGuVDnDQpacwFNxIck7ZWyIn.S7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"1257116","content_title":"7 trendów kulinarnych z Nowego Jorku","content_type":"article","publication_date":"2017-04-11T14:22:01+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":597575,"contentName":"7 trendów kulinarnych z Nowego Jorku","contentType":"ContentGallery","contentUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/7-trendow-kulinarnych-z-nowego-jorku-1/","pageType":"Content","siteCategory":"Elle.pl/Lifestyle/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"elle-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Lifestyle","Kuchnia"],"keywords":["kuchnia","nowy jork","smorgasburg 2017","trendy kulinarne","trendy kulinarne 2017"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"elle-pl","schemaId":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/7-trendow-kulinarnych-z-nowego-jorku-1/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"597575"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/elle.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":true},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":"zzOr6smOqIddCn5FrXR1I.LuwJy6EiL5EZtQt6ge7bL.V7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"0dc3cc7c5d6b10e1a61c2b8d70bc2e3e","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"","text":"","filter":true,"visual":true},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":true,"hideAuthorNameOnCards":false,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"","categoryLabels":"hide","categories":[],"tags":[],"tagsOperators":"or","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"portrait","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":false,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":1,"numberOfCardsToShowInViewport":1,"pinnedContent":[{"position":1,"content":{"source":"search-api","client":"elle-pl","entity":"offer","clientId":"777900"}}]},"widgetArea":"articleSidebar"}},{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"ee64d3f94965706d680811ea3f66856a","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Cały świat śledzi Smorgasburg w Brooklynie. To tam rodzą się największe trendy kulinarne, które rządzą na ulicach. Co będziemy jeść (i fotografować) w tym roku? Sprawdźcie!
Smorgasburg 2017: trendy kulinarne z Nowego Jorku Smorgasburg to ogromny targ kulinarny znajdujący się w Brooklynie. Tutaj rodzą się największe trendy kulinarne, które następnie powiela cały świat. Do tego miejsca przyjeżdżają restauratorzy, szefowie kuchni oraz foodies, by spróbować nowych smaków i zasięgnąć gastro inspiracji. Najmodniejszy streetfood z Nowego Jorku pojawia się później w warszawskich food truck'ach, w jakich chętnie jadamy w letnim sezonie. Co w tym roku może nas zaskoczyć? Już nie bąbel wafle, a kanapka z churros, wypełniona czekoladą i lodami! Zachwycimy się również kuchnią z Kambodży lub wytrawnymi pączkami ze spaghetti. Za to kawę będziemy pić po indyjsku. Czyli jak? Sprawdź listę trendów kulinarnych z Nowego Jorku 2017! 7 trendów kulinarnych z Nowego Jorku - LISTA >>
Nowojorski Smorgasburg oszalał na punkcie naturalnych soków John's Juice, które są wykonywane w środku owoca. Wszystko za sprawą rozdrabniacza - urządzenia mielącego miąższ bez konieczności otwierania owoców. Ten wynalazek pozwala na picie soczystego napoju prosto przez słomkę. Żegnamy plastikowe kubeczki!
2 z 7
@dulcineanyc
2. Lodowa kanapka z churros
Churros to hiszpański przysmak, któremu ciężko się oprzeć podczas wizyty w wesołym miasteczku. Nowojorczycy poszli o krok dalej - stworzyli ze słodkiego, tłustego ciasta bułki, by następnie wypełnić je Nutellą i lodami. Deser ma być hitem tego lata!
3 z 7
@ministryofkaapi
3. Kawa po indyjsku
W tym roku najmodniejsza kawa to ta serwowana po indyjsku. W Brooklynie bariści z Ministry of Kaapi przyrządzają ją z oryginalnych ziaren kawy pochodzących Indii, z dodatkiem ciepłego mleka, świeżego imbiru, startego kardamonu i cynamonu. Słodzą ją surowym cukrem!
4 z 7
@pop_pasta
4. Pączki ze spaghetti
Po sushi-pączkach z ryżu przyszedł czas na makaronowe donuty! Popularne ciastko z dziurką ponownie występuje w wytrawnej odsłonie, jednak tym razem przyrządza się je ze spaghetti. Do wyboru bolognese i carbonara.
5 z 7
@kreung_cambodia
5. Prahok
Czas otworzyć się na kuchnię afrykańską! Nowojorczycy pokochali prahok, który w tym roku zastąpi hawajskie poke. To fermentowana pasta rybna o charakterystycznym słono-ostrym smaku. Serwuje się ją z ryżem, świeżymi warzywami i jadalnymi kwiatami, na liściach bananowca zamiast talerza.
6 z 7
@ubekitchen
6. Tropikalne lody Ube
Fioletowe lody Ube były hitem poprzedniego roku. Tym razem wracają do nas w tropikalnej odsłonie - najmodniejszy deser serwuje się w środku różowej pitai z kolorową tapioką, owocami, nasionami chia oraz kokosową granolą.
7 z 7
@rutteswaffles
7. Holenderskie gofry
Ciężko wyobrazić sobie lepszy przysmak, niż klasyczne, jeszcze ciepłe, świeżo upieczone wafle. Holenderski przysmak przeżywa renesans na tegorocznym brooklińskim markecie. Wygląda jak okrągłe ciasteczka, a przy tym jest słodki i ciągnący się. Na targu Smorgasburg, zamiast kłaść wafle na kubku z gorącą herbatą, jemy je prosto z piekarnika.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.