Jak łączyć produkty żywieniowe? Sprawdź, które kombinacje w posiłkach są szkodliwe dla zdrowia

Zdarzają Ci się niestrawności po zdrowych, samodzielnie przygotowanych posiłkach? A może chcesz schudnąć i mimo podjętych dietetycznych kroków Twoja waga nie spada w dół? Wpływ na takie zachowanie organizmu mogą mieć nieprawidłowe połączenia produktów żywieniowych - z pozoru smaczne i zdrowe kombinacje są bardzo szkodliwe dla naszego ciała. Z pomocą przychodzi dieta rozdzielna odkryta przez Dr Haya, która może być stosowana przez każdego. Na czym polega? Wystarczy unikać połączenia białka z węglowodanami w jednym posiłku, ponieważ ich trawienie obciąża układ pokarmowy i przyczynia się do nadwagi. To nie wszystko! Szkodliwa dla zrowia może być również herbata z cytryną, a także...łosoś z brokułami. Dowiedzcie się dlaczego: 

Szkodliwe połączenia produktów spożywczych: kawa + mleko 

Dieta rozdzielna: szkodliwe połączenia produktów spożywczych, fot. Fotolia

Chociaż kawa wypijana w pojedynkę ma gorzki posmak, lepiej jak najrzadziej łączyć ją z mlekiem. Białka mleka źle reagują na zawarte w niej kwasy, po wypiciu 'latte' spożyte wcześniej pokarmy dłużej zalegają w przewodzie pokarmowym. Dobrą alternatywą są lekkie, roślinne mleka o małej zawartości białka (migdałowe, ryżowe) lub espresso z dodatkiem słodkiego syropu. 

Szkodliwe połączenia produktów spożywczych: twaróg + pomidor

Dieta rozdzielna: szkodliwe połączenia produktów spożywczych, fot. Fotolia

Kanapka z twarożkiem i pomidorem wydaje się być niewinną przekąską - jednak częste łączenie nabiału z tym warzywem prowadzi do poważnych zmian w naszym ciele, a mianowicie choroby stawów. Kwasy zawarte w pomidorach (jabłkowy, cytrynowy, kumarynowy, chlorogenowy) w połączeniu z wapniem tworzą nierozpuszczalne kryształki, które z czasem odkładają się w stawach i wywołują silne bóle. Mogą być przyczyną poważnych kontuzji.

Szkodliwe połączenia produktów spożywczych: łosoś + brokuły

Dieta rozdzielna: szkodliwe połączenia produktów spożywczych, fot. Fotolia

Łosoś i brokuły - to połączenie brzmi jak dobry plan na zdrowy lunch. Niestety, powinniśmy z niego zrezygnować. Brokuły i inne warzywa zawierające goitrogeny (np. brukselka, kalafior, kapusta) blokują w organizmie przyswajalność cennego jodu, który jest składnikiem wszystkich ryb morskich. Łosoś lepiej skomponuje się z sałatkami. 

 

Szkodliwe połączenia produktów spożywczych: herbata + cytryna

Dieta rozdzielna: szkodliwe połączenia produktów spożywczych, fot. Fotolia

Chociaż herbata jest zdrowa i posiada wiele kojących i leczniczych właściwości, powinniśmy jej unikać w połączeniu z cytryną. Dlaczego? Jej liście zawierają glin - pierwiastek przyczyniający się do powstania choroby Alzheimera. Składnik ten na szczęście nie jest przyswajalny przez organizm, kiedy pijemy herbatę solo. Jego działanie potęguje sok cytrynowy w połączniu z glinem tworzący cytrynian glinu ułatwiający przedostanie się tej chorobotwórczej substancji do naszego ciała. 

Szkodliwe połączenia produktów spożywczych: czerwone mięso + wino

Dieta rozdzielna: szkodliwe połączenia produktów spożywczych, fot. Fotolia

Wytrawne czerwone wino wydaje się być odpowiednim trunkiem po spożyciu mięsa, które pomoże lepiej je strawić. Jednak to połączenie nie należy do zdrowych - wino zawiera w sobie garbniki, które blokują przyswajanie żelaza, co może tylko pogorszyć długotrwały proces trawienia wołowiny.

Szkodliwe połączenia produktów spożywczych: grzyby + alkohol

Dieta rozdzielna: szkodliwe połączenia produktów spożywczych, fot. Fotolia

Chociaż grzyby są lekkostrawne i zawierają bardzo mało kalorii, łączenie ich z napojami zawierającymi procenty może spowodować niebezpieczną mieszankę. Alkohol ścina białko, z ktorego składają się grzyby i sprawia, że staje się ono niestrawne - co prowadzi do poważnych dolegliwości żołądkowych.

 

Szkodliwe połączenia produktów spożywczych: mleko + płatki razowe

Dieta rozdzielna: szkodliwe połączenia produktów spożywczych, fot. Fotolia

Wartości odżywcze zawarte w krowim mleku nie przenikną do organizmu, gdy będą spożyte w postaci razowej owsianki. Włókna razowe w płatkach i otrębach (a nawet pieczywie) uniemożliwiają wchłanianie się wapnia. Lepiej łącz mleko z innymi zbożami - orkiszem, owsem oraz produktami z gryki czy kaszy jaglanej.

Szkodliwe połączenia produktów spożywczych: ogórek + pomidor 

Dieta rozdzielna: szkodliwe połączenia produktów spożywczych, fot. Fotolia

Masz ochotę na klasyczną sałatkę z ogórkiem i pomidorem? Lepiej zacznij unikać tego połączenia - świeży ogórek zawiera enzym askorbinowy utleniający witaminę C. Przez to do organizmu nie wchłaniają się istotne składniki odżywcze, które posiadają pomidory, natka pietruszki, kapusta, papryka. To warzywo nie działa w ten sposób, kiedy w mieszanych posiłkach używamy jego kiszonej wersji. 

Jest jednak sposób na to połączenie - pomidor i ogórek skrop cytryną. Dzięki temu oba składniki nie będą na siebie działać negatywnie.

Szkodliwe połączenia produktów spożywczych: ryby + olej

Dieta rozdzielna: szkodliwe połączenia produktów spożywczych, fot. Fotolia

Ryby zawierają w sobie dobre tłuszcze posiadające kwasy omega-3, których korzystne działanie może zburzyć krzyżówka z innymi olejami, składającymi się z kwasów omega-6. Pamiętaj więc, aby nie smażyć ich i nie zapiekać w marynacie z oleju słonecznikowego i kukurydzianego. Zamiast nich przygotowując dania rybne zdecyduj się na oliwę czy olej rzepakowy.

Szkodliwe połączenia produktów spożywczych: jajka sadzone + ziemniaki 

Dieta rozdzielna: szkodliwe połączenia produktów spożywczych, fot. Fotolia

Chociaż jaja sadzone w połączeniu z pieczonymi ziemniakami (np. w postaci frytek) są popularnym pomysłem na obiad w angielskim stylu, nie powinny być łączone ze sobą w jednym daniu. Ziemniaki zawierają szczawiany hamujące przyswajanie wapnia i żelaza, które są cennym składnikiem jaj. Nie powinnaś łączyć ich również z mięsem i kefirem.