Sernik na zimno z truskawkami - przepis

Mini serniczki na zimno z truskawkami to najlepszy pomysł na letni deser. Co więcej, taki przysmak nie wymaga pieczenia. Warto przygotować sernik wieczór wcześniej, by zjeść go o poranku lub zabrać do pracy. Jak wykonać twarogowe ciasto w wersji fit? Polecamy użyć zdrowych, niskokalorycznych alternatyw, rezygnując z cukru, mąki pszennej, czy kremowej śmietany. Dzięki temu konsystencja będzie lekka i sycąca - bez szkody dla sylwetki! Serniczki w słoiku sprawdzą się także jako piknikowa przystawka, czy potreningowa przekąska na wynos.

Mini sernik na zimno z truskawkami - przepis:

Składniki na 4 słoiczki

spód:

1 szklanka migdałów

1/2 szklanki miękkich daktyli

2 łyżki wiórków kokosowych

łyżka masła orzechowego

serowa masa:

500g półtłustego twarogu

2 łyżeczki agaru

100 ml jogurtu naturalnego

1 łyżka stewii

kilka kropel aromatu waniliowego

wierzch:

szklanka truskawek

łyżka soku z cytryny

Składniki na spód zmiel lub zmiksuj na jednolitą masę za pomocą malaksera/blendera. Wyłóż nim dno słoiczków posmarowanych delikatnie olejem kokosowym. W osobnym naczyniu połącz składniki na masę serową. Dodaj do nich agar wymieszany wcześniej z łyżkami ciepłej wody (aby się rozpuścił), zmiksuj całość. Przelej twarogową masę na spód i schładzaj serniczki w lodówce przez kilka godzin. Podawaj je z truskawkami zmiksowanymi z odrobiną soku z cytryny, czy ew. łyżeczką syropu klonowego.