Dyniowe muffiny z karobem

Zdrowe muffiny to idealna przekąska lub pomysł na śniadanie. Zawierają sporo błonnika, dzięki czemu są sycące i zaspokajają apetyt na dłużej. Usatysfakcjonują każdego łasucha, gdyż mają obłędnie słodki smak. Wszystko za sprawą miksu dyni z korzennymi przyprawami, karobem oraz daktylami. Te składniki sprawdzają się w wypiekach lepiej, niż cukier. Co najważniejsze, nie szkodą sylwetce. Pyszne muffiny zawsze zmieszczą się w torebce - moża zabrać je ze sobą na wynos do pracy. Dostarczają ciału wielu cennych witamin i świetnie smakują do porannej kawy. W wersji deserowej warto serwować je z kremem z mleczka kokosowego, sokiem z rokitnika czy surowym kakao. To idealna przekąska na jesienne dni!

Składniki:

250 g mąki orkiszowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczki sody oczyszczonej

3 łyżki karobu

2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

szczypta soli morskiej

1 jajko (lub 2 łyżki siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody)

1 banan

3 łyżki oleju kokosowego

200 g puree z dyni

3/4 szklanki daktyli (namoczonych we wrzątku przez 20 minut)

1 jabłko starte na tarce o dużych oczkach

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Banany zmiksuj z dyniowym puree i daktylami. Dodaj do nich starte jabłko, spęczniałe siemię lniane lub jajko, wymieszaj całość. Następnie połącz mokrą masę z suchą za pomocą miksera. Ciasto nakładaj do 3/4 wysokości foremek do muffinów. Piecz babeczki w temperaturze 175 stopni przez 20-25 minut. 

Sprawdź najlepsze przepisy na dynię >>