Zdrowe batony z daktylowym karmelem

Nic tak dobrze nie smakuje, jak połączenie orzechów z czekoladą, karmelem oraz szczyptą soli. Dlaczego ta mieszanka jest taka pyszna? Bo ma w sobie zarazem cukier i tłuszcz - duet, któremu ciężko się oprzeć. Niestety, to zazwyczaj bomba kaloryczna, której wolałybyśmy uniknąć na diecie. Jak zatem przemycić do menu ulubione słodycze, by nie zaszkodzić sylwetce? Na szczęście istnieje wiele zdrowych alternatyw, jak np. karmel z daktyli. Dzięki niemu stworzysz zdrowe batony o pysznym, słodko-słonym nadzieniu! Domowy "snickers" jest prosty w wykonaniu i sprawdzi się na proteinową przekąskę. Warto zabierać go ze sobą do pracy lub na trening, by szybko doładować zapasy energii.

Domowy baton snickers - przepis

Składniki:

daktylowy karmel

200g daktyli (namoczonych przez noc)

50g masła orzechowego

100g niesolonych orzeszków ziemnych

szczypta soli himalajskiej

nugat

150g zmielonych płatków owsianych 

100g orzechów nerkowca (namoczonych przez noc)

100ml syropu klonowego

dodatkowo

200g gorzkiej czekolady 90%

Miękkie daktyle przełóż do malaksera i zmiksuj razem z masłem orzechowym oraz odrobiną soli. Powstanie z nich gładki, klejący się karmel. Wymieszaj go z orzeszkami ziemnymi. Następnie posmaruj foremkę, w której będziesz przygotowywać batoniki odrobiną oleju kokosowego. Przełóż do niej karmelową masę - to będzie spód ciasta. Włóż formę do lodówki. Zmielone płatki owsiane wsyp do miski i zmiksuj z nerkowcami oraz syropem klonowym. Gotową mase wyłóż na karmel i ponownie wstaw całość do lodówki, tym razem na ok. 2-3 godziny, aż kompletnie się zmrozi. Gdy masa stwardnieje, pokrój ją na prostokątne batony. Roztop w kąpieli wodnej czekoladę i wylej ją na wierzch batonów lub zatop w niej każdego batonika po kolei, wkładając je do masy na widelcu. Słodycze przechowuj w lodówce. Smacznego!

Jakie słodycze jeść na diecie? Przeczytaj >>