Wegańskie przepisy na Wielkanoc

Wielkanocne śniadanie do wyjątkowy posiłek, do którego zasiadamy wspólnie z rodziną. Co zrobić, aby urozmaicić tą chwilę? Przygotować dla najbliższych apetyczne i zdrowe przysmaki od serca! Starszym członkom rodziny z pewnością zasmakuje majonez, w którym brak cholesterolu, a apetyczna babka bez tuzina jaj i cukru (z orkiszowej mąki!) zaskoczy osoby dbające o linię. Dlatego w tym roku stawiamy na wegańskie dania, dostarczające ciału zdrowych tłuszczów, minerałów oraz witamin. Dla roślinnych alternatyw nie ma rzeczy niemożliwych - bez problemu wykonasz z nich smaczną pastę na chleb, czy twarożek bez grama nabiału. Co więcej, dzięki temu nie ucierpi żadne zwierzę. Jak wiemy, życie kur hodowlanych w dzisiejszych czasach wcale nie należy do kolorowych. Może zamiast dokonywać w sklepie wyboru po numerze jaj, lepiej raz do roku z nich zrezygnować? Koniecznie sprawdź przepisy na tradycyjne, świąteczne dania, które wykonasz w wersji wege!

1. Wegańska Wielkanoc: wegański majonez

Wegańskie przepisy na Wielkanoc, fot. Fotolia

Wegański majonez w smaku jest niemalże nie do odróżnienia od tradycyjnego, jajecznego przysmaku, za to składem faktycznie bije go na głowę! Znajduje się w nim bowiem bogate w białko mleko sojowe, musztarda, przyprawy oraz zdrowy, roślinny tłuszcz. Ten sos nie ma w sobie cholesterolu i jest lekkostrawny. Polecamy wykonać na jego bazie wege sałatkę jarzynową (z awokado zamiast jajka!). 

Przepis: 

szklanka niesłodzonego mleka sojowego

1 i 1/2 łyżki octu jabłkowego

1/2 - 1 szklanki oleju rzepakowego

2 łyżeczki musztardy

szczypta soli

szczypta białego pieprzu

Zmiksuj mleko razem z octem, aż płyn zacznie się lekko pienić. Następnie dodaj musztardę i przyprawy, zblenduj całość. W trakcie miksowania do masy stopniowo dolewaj olej, aż konsystencja zyska upragnioną gęstość. Przed podaniem przełóż majonez do słoika i schłodź go w lodówce, by bardziej stężał.

 

 

 

2. Wegańska Wielkanoc: pasta "jajeczna" z tofu

Wegańskie przepisy na Wielkanoc, fot. Fotolia

Tofucznica to hit wege blogosfery, który niejednej z nas udowodnił, że na diecie wegańskiej można jeść "jajecznicę" (przyrządzoną na bazie tofu!). Idąc za tym przykładem, tej Wielkanocy przygotujemy tradycyjną pastę na chleb bez użycia jajek. Co zrobić, by jej smak nie odbiegał zbytnio od oryginału? Wystarczy, że jeden tajemniczy składnik - czarną sól!

Przepis:

kostka naturalnego tofu 

3 łyżki wegańskiego majonezu lub mleka sojowego + łyżka oleju

łyżka czarnej soli

2 łyżeczki musztardy

łyżeczka kurkumy

szczypta pieprzu

Wszystkie składniki zmiksuj w pojemniku blendera. Podawaj gotową pastę bezjajeczną oprószoną szczypiorkiem i przyprawami. 

 

 

 

3. Wegańska wielkanoc: twarożek z nerkowców

Wegańska Wielkanoc, fot. Fotolia

Twarożek z nerkowców jest pyszny, zdrowy i niezwykle kremowy. Na jego bazie możesz wykonać bezmleczną pastę na chleb lub zaserwować go w tradycyjnej formie, z rzodkiewką, przyprawami oraz szczypiorkiem. Taki przysmak dostarczy Ci energii, białka oraz cennego tłuszczu niezbędnego do prawidłowej pracy mózgu. 

Przepis: 

1 szklanka orzechów nerkowca

ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

sól

pieprz

szczypiorek

rzodkiewka

odrobina wody

Orzechy na mocz przez noc. Następnego dnia zmiksuj je z wodą, oliwą, czosnkiem i przyprawami. Do twarożku dodaj pociętą na drobno rzodkiewkę i szczypiorek.  

 

 

 

4. Wegańska Wielkanoc: babka czekoladowa

Wegańska Wielkanoc, fot. Fotolia

Mocno czekoladowa babka wielkanocna wcale nie musi mieć w składzie mleka i jaj. Co więcej, aby stała się słodyczą bez poczucia winy, warto wykonać ją z mąki orkiszowej oraz daktyli, zamiast cukru. Taki przysmak nie tylko w pełni usatysfakconuje apetyt Twoich gości, ale i doskonale przystroi świąteczny stół! 

Przepis:

1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej

1 i 1/2 szklanki daktyli

1/3 szklanki oleju kokosowego

3 łyżki naturalnego kakao

łyżeczka sody

łyżeczka esencji waniliowej

łyżka octu jabłkowego

szklanka zimnej wody

polewa: tabliczka gorzkiej czekolady + 5 łyżek mleka sojowego

Namocz na noc daktyle, aby zmiękły. Następnego dnia w osobnym naczyniu wymieszaj przesianą mąkę z resztą suchych składników. Dodaj do nich daktyle, ocet, wodę oraz esencję waniliową. Masę na ciasto przelej do formy na babkę natłuszczonej olejem kokosowej i obsypanej delikatnie kaszką kukurydzianą. Piecz babkę przez ok 30 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu polej babkę polewą przygotowaną z mleka i gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. 

 

 

 

5. Wegańska Wielkanoc: pasta na chleb z buraków

Wegańskie przepisy na Wielkanoc, fot. Fotolia

Warto przemycić buraki do wielkanocnych dań, nie tylko w postaci dodatku do obiadu. Z ich pomocą z powodzeniem wyczarujesz kolorową, wielkanocną przystawkę do śniadania, która smakiem doskonale współgra z rzeżuchą. A ile ma w sobie mocy i witamin! Zaskocz swoich gości i koniecznie ją przygotuj! 

Przepis:

3 buraki

ząbek czosnku

garść orzechów nerkowca

łyżka oliwy

pieprz

sól

tymianek

Buraki umyj i upiecz lub ugotuj. Kiedy będą miękkie, obierz je ze skórki, pokrój na kawałki i wrzuć do pojemnika blendera. Następnie podpraż orzechy nerkowca na suchej patelni i dodaj je wraz z przyprawami do buraków. Całość zmiksuj na pastę. Przez podaniem, jej wierzch oprócz np. rzeżuchą.