Nabiał to podstawa diety Polaków, zaliczamy do niego sery, kefiry, jogurty czy twaróg. Sam rynek nabiału w Polsce jest wart ponad 20 miliardów złotych. Rośnie też świadomość ekologiczna klientów, którzy poszukują produktów wegańskich, chodzi o mleka i roślinne substytuty jogurtów, lodów, serów itd. Na apel polskich wegan odpowiedziała firma Jogurty Magda, została pierwszą polską mleczarnią, która całkowicie zrezygnowała z mleka krowiego. Firma pochodzi z Podkarpacia i jogurty produkuje od trzech pokoleń.

Kochani! Tak, tak...to PRAWDA. Jesteśmy dumni, że możemy robić coś po raz pierwszy, jako pierwsi. W zgodzie z naszym MOTTO, WIZJĄ i WARTOŚCIAMI - czytamy na Facebooku marki. 

 

Firma Jogurty Marta wprowadziła na rynek wegańskie jogurty na bazie mleka kokosowego PlantOn, fot. shutterstockekologia.pl/artykulyNew/26744/xxl/shutterstock-1764906764_800x600.jpg" />

Firma już 3 lata temu wprowadziła na rynek roślinne produkty (jogurty i śmietany), ale teraz na 100 proc. zajmie się produkcją wyłącznie takiego asortymentu.

Nasze produkty są dla wszystkich. Trafiają na stoły Polaków którzy z różnych powodów chcą ograniczać spożycie produktów odzwierzęcych, jednocześnie nie rezygnując z ulubionych smaków. Cieszy mnie, że od tej pory działania, które podejmujemy będą w pełni spójne z wartościami i motto firmy  – mówi na łamach Rzeczpospolitej Magdalena Kubit, dyrektor zarządzająca w firmie Jogurty Magda.