Siemię lniane, nasiona chia, banany. To tylko kilka z wielu wegańskich substystutów jajek, których używa się w roślinnym jadłospisie. Pora na kulinarną, wyższą szkołę jazdy! W tym roku modna będzie aquafaba, czyli woda ze słoika lub puszki z ciecierzycą. Już nie wylejesz jej do zlewu - okazuje się, że ta mętna ciecz ma takie właściwości, jak kurze białka. Z powodzeniem można ubić ją na puszystą pianę, która nada się na bezjajeczną bezę. Najważniejsze trendy kulinarne 2017 >> Fenomen zalewy polega na tym, że jej skład to mieszanka białka oraz skrobi. Pomysł opatentował Amerykanin Goose Wohltow, który przetestował właściwości wody pozostawionej po długotrwałym gotowaniu strączków. Wegańscy restauratorzy na całym świecie już zakasali rękawy. Od teraz nawet słodkie makaroniki, omlety białkowe czy majonez są możliwe do odwtorzenia bez jajek. Gotowanie z aquafabą jest banalnie proste. Jedna łyżka wody z puszki ciecierzycy odpowiada jednemu żółtku jajka, dwie łyżki zastępują białko a trzy - całe jajko. Zawiesina pozostała po strączkach to o wiele tańsza opcja, niż robiące furorę \"VeganEggs\" (dowiedz się więcej >>), czyli substytut kurzych jaj wykonany z alg morskich. Ten zamiennik zdecydowanie zachęca do przejścia na roślinną dietę. W takim menu nic się nie marnuje! Od teraz za każdym razem, kiedy będziemy robić hummus, odlejemy płyn na słodką, deserową bezę. Przepis na wegańską bezę Składniki: woda z puszki po ciecierzycy (ok. 3/4 szklanki) 3/4 szklanki cukru Puszkę z ciecierzycy schłodź wcześniej w lodówce. Następnie odlej gęstą wodę i zacznij ją miksować. Kiedy zacznie się pienić, stopniowo wsypuj do niej cukier. Gdy piana stanie się sztywna, zacznij wykładać ją łyżką na formę żaroodporną wyłożoną papierem do pieczenia. Bezy susz przez ok. 3 godziny w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni (najlepiej na termoobiegu). Gotowe! Trendy kulinarne, które żegnamy w 2017 roku >>
"}},{"type":"inline-gallery","data":{"images":[{"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/608f85718d5cbcf4c0739e2f7b70ebcb30fa8052-5a2d87c.jpeg","width":2768,"height":3009,"title":"Trendy kulinarne 2017: aquafaba","aspectRatio":1.0870664739884393,"sourceName":"Fotolia"}]}},{"type":"html","data":{"value":""}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"openWebRatingEnabled":false,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://www.elle.pl:443"},{"label":"Lifestyle","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/"},{"label":"Kuchnia","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/"},{"label":"Trendy kulinarne 2017: aquafaba"}],"seoMetadata":{"title":"Trendy kulinarne 2017: aquafaba","description":"W roślinnej kuchni nic się nie marnuje. W tym roku jajka zastąpimy aquafabą - wodą z puszki po ciecierzycy, z której można wyczarować wegańską bezę!","metaTitle":"Trendy kulinarne 2017: aquafaba","metaDescription":"W roślinnej kuchni nic się nie marnuje. W tym roku jajka zastąpimy aquafabą - wodą z puszki po ciecierzycy, z której można wyczarować wegańską bezę!","image":{"crop":[0,0,2176,1449],"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":2366,"width":2176,"alt":"Trendy kulinarne 2017: aquafaba","sourceName":"Fotolia","title":"Trendy kulinarne 2017: aquafaba","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/9da09095d1c60eaf9e1a45499503ec378e3e9741-4768791.jpeg"},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/trendy-kulinarne-2017-aquafaba-2/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/trendy-kulinarne-2017-aquafaba-2/","canonicalUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/trendy-kulinarne-2017-aquafaba-2/","permutiveModel":{"category":["kuchnia","lifestyle"],"subcategory":["article"],"channel":"lifestyle","title":"Trendy kulinarne 2017: aquafaba","article":{"id":"397015","description":"W roślinnej kuchni nic się nie marnuje. W tym roku jajka zastąpimy aquafabą - wodą z puszki po ciecierzycy, z której można wyczarować wegańską bezę!","type":"article","author":"Zuzanna Ludwig","tags":["kuchnia","trendy kulinarne","trendy kulinarne 2017"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","whatsapp","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Trendy%20kulinarne%202017%3A%20aquafaba","tweet":"Trendy%20kulinarne%202017%3A%20aquafaba","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/9da09095d1c60eaf9e1a45499503ec378e3e9741-4768791.jpeg","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/trendy-kulinarne-2017-aquafaba-2/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/trendy-kulinarne-2017-aquafaba-2/#Article","@type":"Article","description":"W roślinnej kuchni nic się nie marnuje. W tym roku jajka zastąpimy aquafabą - wodą z puszki po ciecierzycy, z której można wyczarować wegańską bezę!","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/9da09095d1c60eaf9e1a45499503ec378e3e9741-4768791.jpeg?resize=768,835","width":768,"height":835},{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/9da09095d1c60eaf9e1a45499503ec378e3e9741-4768791.jpeg?resize=1366,1485","width":1366,"height":1485}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/trendy-kulinarne-2017-aquafaba-2/"},"name":"Trendy kulinarne 2017: aquafaba","url":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/trendy-kulinarne-2017-aquafaba-2/","author":[{"@type":"Person","name":"Zuzanna Ludwig","url":"https://www.elle.pl/author/zuzannaludwig"}],"dateModified":"2024-11-29T14:53:10+01:00","datePublished":"2017-02-01T15:09:25+01:00","headline":"Trendy kulinarne 2017: aquafaba","keywords":"kuchnia, trendy kulinarne, trendy kulinarne 2017","publisher":{"@type":"Organization","name":"Elle.pl","url":"https://www.elle.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":95,"url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2025/01/cropped-elle-big-ceeeb75-ea93bd3.png?resize=265,95","width":265}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["kuchnia","lifestyle"],"channel":"lifestyle","format":"standard","pageid":"397015","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","author":"Zuzanna Ludwig","publish_date":"2017-02-01T14:09:25+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["kuchnia-2","trendy-kulinarne-2018","trendy-kulinarne-2017"]}},"dfp":{"configuration":"UAT","cat":["kuchnia","lifestyle"],"channel":"lifestyle","format":"standard","pageid":"397015","primary_cat":"kuchnia","subcat":"article","posttag":["kuchnia-2","trendy-kulinarne-2018","trendy-kulinarne-2017"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"kuchnia"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["kuchnia","lifestyle"]},{"key":"tags","value":["kuchnia-2","trendy-kulinarne-2018","trendy-kulinarne-2017"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"crop":[0,0,2176,1449],"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":2366,"width":2176,"alt":"Trendy kulinarne 2017: aquafaba","sourceName":"Fotolia","title":"Trendy kulinarne 2017: aquafaba","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/64/2024/11/9da09095d1c60eaf9e1a45499503ec378e3e9741-4768791.jpeg"},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"hideComments":false,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"kuchnia","display":"Kuchnia","parent":{"slug":"lifestyle","display":"Lifestyle"},"taxonomy":"category"},{"slug":"lifestyle","display":"Lifestyle","taxonomy":"category"}]},{"display":"Tagi","terms":[{"slug":"kuchnia-2","display":"kuchnia","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"trendy-kulinarne-2018","display":"trendy kulinarne","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"trendy-kulinarne-2017","display":"trendy kulinarne 2017","taxonomy":"post_tag"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":"ba1LAIbkEGO2uneneI1GGuVDnDQpacwFNxIck7ZWyIn.S7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"1212118","content_title":"Trendy kulinarne 2017: aquafaba","content_type":"article","publication_date":"2017-02-01T14:09:25+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":397015,"contentName":"Trendy kulinarne 2017: aquafaba","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/trendy-kulinarne-2017-aquafaba-2/","pageType":"Content","siteCategory":"Elle.pl/Lifestyle/Kuchnia","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Kuchnia","website":"elle-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Lifestyle","Kuchnia"],"keywords":["kuchnia","trendy kulinarne","trendy kulinarne 2017"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"elle-pl","schemaId":"https://www.elle.pl/lifestyle/kuchnia/trendy-kulinarne-2017-aquafaba-2/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"397015"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/elle.pl/","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["UAT"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":true},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":"zzOr6smOqIddCn5FrXR1I.LuwJy6EiL5EZtQt6ge7bL.V7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"0dc3cc7c5d6b10e1a61c2b8d70bc2e3e","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"","text":"","filter":true,"visual":true},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":true,"hideAuthorNameOnCards":false,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"im_carousel_card_widget","props":{"data":{"title":"","categoryLabels":"hide","categories":[],"tags":[],"tagsOperators":"or","articlesType":"","contentType":"","aspectRatioOverride":"portrait","buttonText":"","buttonLink":"","showDescriptions":false,"showAdvertisingCooperationLabel":false,"showSponsorLabel":false,"showDotsNavigation":false,"numberOfCardsToInclude":1,"numberOfCardsToShowInViewport":1,"pinnedContent":[{"position":1,"content":{"source":"search-api","client":"elle-pl","entity":"offer","clientId":"777900"}}]},"widgetArea":"articleSidebar"}},{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"ee64d3f94965706d680811ea3f66856a","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Trendy kulinarne 2017: aquafaba Siemię lniane, nasiona chia, banany. To tylko kilka z wielu wegańskich substystutów jajek, których używa się w roślinnym jadłospisie. Pora na kulinarną, wyższą szkołę jazdy! W tym roku modna będzie aquafaba, czyli woda ze słoika lub puszki z ciecierzycą. Już nie wylejesz jej do zlewu - okazuje się, że ta mętna ciecz ma takie właściwości, jak kurze białka. Z powodzeniem można ubić ją na puszystą pianę, która nada się na bezjajeczną bezę. Najważniejsze trendy kulinarne 2017 >> Fenomen zalewy polega na tym, że jej skład to mieszanka białka oraz skrobi. Pomysł opatentował Amerykanin Goose Wohltow, który przetestował właściwości wody pozostawionej po długotrwałym gotowaniu strączków. Wegańscy restauratorzy na całym świecie już zakasali rękawy. Od teraz nawet słodkie makaroniki, omlety białkowe czy majonez są możliwe do odwtorzenia bez jajek. Gotowanie z aquafabą jest banalnie proste. Jedna łyżka wody z puszki ciecierzycy odpowiada jednemu żółtku jajka, dwie łyżki zastępują białko a trzy - całe jajko. Zawiesina pozostała po strączkach to o wiele tańsza opcja, niż robiące furorę "VeganEggs" (dowiedz się więcej >>), czyli substytut kurzych jaj wykonany z alg morskich. Ten zamiennik zdecydowanie zachęca do przejścia na roślinną dietę. W takim menu nic się nie marnuje! Od teraz za każdym razem, kiedy będziemy robić hummus, odlejemy płyn na słodką, deserową bezę. Przepis na wegańską bezę Składniki: woda z puszki po ciecierzycy (ok. 3/4 szklanki) 3/4 szklanki cukru Puszkę z ciecierzycy schłodź wcześniej w lodówce. Następnie odlej gęstą wodę i zacznij ją miksować. Kiedy zacznie się pienić, stopniowo wsypuj do niej cukier. Gdy piana stanie się sztywna, zacznij wykładać ją łyżką na formę żaroodporną wyłożoną papierem do pieczenia. Bezy susz przez ok. 3 godziny w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni (najlepiej na termoobiegu). Gotowe! Trendy kulinarne, które żegnamy w 2017 roku >>
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.