Tort bezglutenowy z kremem jagodowo-kokosowym: przepis 

Składniki

Biszkopt bezglutenowy:

• 6 jajek
• 200 g cukru
• 50 g mąki kokosowej
• 95 g mąki kukurydzianej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do
pieczenia
• szczypta soli

Krem jagodowo-kokosowy:

• 500 g śmietanki kokosowej, schłodzonej
• 2 galaretki jagodowe
• 250 g jagód
Nasączenie:
• 50 ml malibu lub dowolnego likieru
kokosowego
• 50 ml wody
• 50 ml soku z limonki
• 2 łyżki cukru trzcinowego
• 2 łodygi mięty

Najmodniejsze torty weselne: 3 proste przepisy na piękne ciasta, które możesz upiec na ślub swojej przyjaciółki>>

Dodatkowo:

• krem maślany na bezie szwajcarskiej ze strony 121 z książki "Dziewczyny z wypiekami"

Jak zrobić tort bezglutenowy? Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 170ºC. Oddziel białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli umieść w misie miksera. Ubijaj do uzyskania gęstej piany, uważaj, aby ich nie „przebić”. Zacznij dodawać cukier, łyżka po łyżce. Miksuj około 10 minut na najwyższych obrotach do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Aby to sprawdzić, przetrzyj pianę pomiędzy palcami. Jeśli nie ma w niej grudek, białka są gotowe. Zmniejsz obroty miksera i zacznij dodawać żółtka, stopniowo i powoli, po każdym chwilę miksując. Mąki i bezglutenowy proszek do pieczenia przesiej przez sito. Dodawaj do masy jajecznej w 3 turach, po każdej powoli i delikatnie mieszając szpatułką. Piecz w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przez 40 minut do suchego patyczka. Wystudź i przetnij na 3 blaty. 

Rozpuść galaretki w połowie ilości wody podanej na opakowaniu, wystudź do momentu, aż zaczną delikatnie tężeć. Śmietankę kokosową ubij na sztywno. Jeśli nie możesz dostać śmietanki kokosowej, wykorzystaj mleko kokosowe w puszce. Włóż na całą noc do lodówki i schłodź. Do ubitej śmietanki wlewaj cienkim strumieniem tężejącą galaretkę, miksuj na wolnych obrotach miksera. Na koniec wsyp jagody, wymieszaj. 

Zrób drinka, ugniatając i mieszając w szklance wszystkie składniki nasączenia. Przelej przez sito. 

Tort składaj w rancie. Na podkładzie tortowym lub paterze ułóż pierwszy blat bezglutenowego biszkoptu, nasącz ⅓ ponczu, zapnij rant. Wyłóż połowę kremu. Postępuj analogicznie z resztą tortu. Obłóż tort kremem maślanym i dowolnie udekoruj. 

Bezglutenowy chlebek bananowy. Prosty przepis na amerykańskie ciasto z bananów>>