Szakszuka - jajka w pomidorach

Nie masz pomysłu na sycące śniadanie? Idealnym i smacznym posiłkiem jest szakszuka. To danie znane w kuchni izraelskiej, marokańskiej oraz tunezyjskiej, którego nazwa oznacza dosłownie "bałagan". Nic dziwnego - przygotowuje się je na jednej patelni, gotując jajka z warzywami i przyprawami. Bazą szakszuki jest aromatyczny, pomidorowy sos, którego smak warto podkręcić wędzoną papryką. Śniadanie w tym stylu świetnie smakuje także w wariancie z komosą ryżową. Ten super food ma w sobie mnóstwo białka czy składników odżywczych zbawiennych dla ciała. Taka potrawa rozgrzewa organizm w chłodne dni i na długo zaspokaja apetyt!

Szakszuka z komosą ryżową - przepis

Składniki:

1 szklanka komosy ryżowej (quinoa)

1 puszka krojonych pomidorów

1/2 cebuli dymki

5 pieczarek

kilka pomidorów koktajlowych

ząbek czosnku

4 jajka

1 łyżeczka kminku

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 papryczka chili

2 łyżki pokruszonego sera feta

świeża kolendra lub natka pietruszki

Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej cebulkę na rumiany kolor. Dodaj ugotowaną na wodzie komosę ryżową, posiekany czosnek, kminek, pokrojone pieczarki, papryczkę chili oraz wędzoną paprykę. Następnie wlej pomidory z puszki, dopraw całość dla smaku solą oraz pieprzem. Gdy sos lekko zgęstnieje, zrób w nim łyżką "dołki" i wlej w nie jajka. Gotuj szakszukę przez ok 10 min., aż białka się zetną. Danie podawaj z pomidorami koktajlowymi, świeżą kolendrą lub natką pietruszki. 

Śniadanie w stylu fit - PRZEPISY >>