Pasta z bobu - przepis na fit przekąskę

Czerwiec oznacza sezon na bób! Te niepozorne, zielone strączki są kopalnią białka, które wzbogaci każde bezmięsne danie. Co więcej, zawiera się w nich kwas foliowy, potas i rozpuszczalny błonnik, stanowiące odżywczą mieszankę dla ciała. To warzywo obniża poziom złego cholesterolu - warto wprowadzić go do letniego fit menu! Jak ugotować bób? W przeciwieństwie do ciecierzycy, czy fasoli, proces ten nie zajmuje kilku godzin. Wystarczy dodać bób do wrzącej wody i gotować go przez 10 minut do miękkości. Co najlepiej smakuje z bobem? Sałatka, zupa, czy pyszna pasta przyrządzona na jego bazie. Naszym faworytem jest hummus z bobu - pyszna przekąska w wersji light

Hummus z bobu - przepis

Składniki:

500 g bobu

1/4 szklanki oleju krokoszowego/oliwy

sok z 1 cytryny

2 ząbki czosnku

łyżeczka papryki wędzonej

szczypta soli i pieprzu

Bób opłucz na sitku i wrzuć do wrzącej, nieosolonej wody. Gotuj go przez 2-3 minuty po czym dodaj odrobinę soli i pozostaw go tak przez jeszcze kilka minut, aż zmięknie. Po tym czasie odcedź strączki, przepłucz je zimną wodą i obierz ze skórki. Następnie przełóż je do pojemnika blendera i zmiksuj z czosnkiem, papryką, olejem oraz sokiem z cytryny na jednolita masę. Na koniec dopraw pastę szczyptą soli i pieprzu.