Śniadanie fit: budyń kokosowy z pyłkiem kwiatowym

Pyłek kwiatowy, tak jak miód, jest cennym pokarmem wyprodukowanym przez pszczoły. Na miano  super food zasłużył tym, że posiada niezliczoną ilość cennych właściwości. Jego skład obfituje w aminokwasy, węglowodany, lipidy, enzymy, koenzymy, kwasy tłuszczowe oraz szereg witamin. Ten produkt (pochodzący prosto z natury!) stosuje się w przemyśle farmaceutycznym, wzbogacając nim suplementy przyśpieszające metabolizm. Pyłek pszczeli jest idealnym sposobem na detoks organizmu. Dodany do owsianki, sałatki lub koktajlu oczyszcza ciało z toksyn, działa antybakteryjnie, a co najlepsze - polepsza stan skóry i wspomaga porost włosów! Polecamy serwować go z budyniem kokosowym, by przemycić dla sylwetki same korzyści!

Budyń kokosowy - przepis

Składniki:

1 puszka mleczka kokosowego

1/2 szklanki przefiltrowanej wody

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki miodu lub syropu klonowego

2 łyżki pyłku kwiatowego

sezonowe owoce, np. wiśnie i morele

Mleko kokosowe przelej do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj do niego syrop lub miód. Do szklanki wody wsyp łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj płyn, po czym przelej go do ciepłego mleka. zacznij energicznie mieszać budyń, aż stanie się kremowy. Przelej go do miseczki, serwując deser ze świeżymi owocami oraz pyłkiem pszczelim. 

Poznaj przepisy z udziałem super foods >>