Śniadanie fit: budyń kokosowy z pyłkiem kwiatowym
Pyłek kwiatowy, tak jak miód, jest cennym pokarmem wyprodukowanym przez pszczoły. Na miano super food zasłużył tym, że posiada niezliczoną ilość cennych właściwości. Jego skład obfituje w aminokwasy, węglowodany, lipidy, enzymy, koenzymy, kwasy tłuszczowe oraz szereg witamin. Ten produkt (pochodzący prosto z natury!) stosuje się w przemyśle farmaceutycznym, wzbogacając nim suplementy przyśpieszające metabolizm. Pyłek pszczeli jest idealnym sposobem na detoks organizmu. Dodany do owsianki, sałatki lub koktajlu oczyszcza ciało z toksyn, działa antybakteryjnie, a co najlepsze - polepsza stan skóry i wspomaga porost włosów! Polecamy serwować go z budyniem kokosowym, by przemycić dla sylwetki same korzyści!
Budyń kokosowy - przepis
Składniki:
1 puszka mleczka kokosowego
1/2 szklanki przefiltrowanej wody
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
2 łyżki pyłku kwiatowego
sezonowe owoce, np. wiśnie i morele
Mleko kokosowe przelej do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj do niego syrop lub miód. Do szklanki wody wsyp łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj płyn, po czym przelej go do ciepłego mleka. zacznij energicznie mieszać budyń, aż stanie się kremowy. Przelej go do miseczki, serwując deser ze świeżymi owocami oraz pyłkiem pszczelim.