Trendy kulinarne 2016: smoothie pops, czyli zdrowe lody na patyku

Co będzie modne w świecie kulinariów po ostatnim hicie - smoothie bowls? My już wiemy! Tego lata Instagram lansuje koktajle w nowej odsłonie, bo nie w misce, czy słoiku, a...na patyku! Mowa o kolorowych, zdrowych lodach, które można znaleźć po hashtagiem #smoothiepops, wykonanych z sezonowych owoców i super żywności. Ten niewinny deser to najlepsza opcja na upalne dni - doskonale chłodzi i nawadnia organizm! A przy tym dostarcza ciału cennych witamin oraz mocy przedłużających młodość antyoksydantów. Co najlepsze, takie lody łatwo wykonać w domu, dowolnie bawiąc się ich kombinacją. Mrożone koktajle świetnie sprawdzą się ze zdrową posypką z granoli, wiórków kokosowych, białej kaszy gryczanej, jadalnych kwiatów lub...mocno czekoladową polewą! Jak je zrobić? Wystarczy zmiksować ulubione składniki i przelać je do foremki tworząc kolorowe warstwy, podobnie jak w przepisie na tęczowe smoothie (sprawdź >>)

Smoothie pops - przepis podstawowy

Składniki:

1 szklanka mleczka kokosowego

1 szklanka smoothie z malin

ulubione dodatki: granola, nasiona chia, kruszone surowe kakao, płatki kokosa

Smoothie z malin przelej do 1/2 wysokości foremek do lodów na patyku. Resztę wypełnij mleczkiem kokosowym. Deser wstaw do lodówki na kilka godzin, aż się zamrozi. Po tym czasie wyjmij go, posyp ulubionymi składnikami, po czym włóż z powrotem do plastikowego pojemnika wyłożonego lodem i wstaw do zamrażarki na 30-60 minut. Gotowe!

#SmoothiePops: kulinarny hit na lato 2016 - ZDJĘCIA >>