Sałatki na grilla mogą zawierać wiele składników. Bardzo często ich podstawę stanowią różnego typu sałaty, także w formie popularnych miksów.  Mogą być to również klasyczne i eksperymentalne jarzynowe połączenia z młodymi ziemniaczkami i marchewką, kolorowe surówka do grilla z kapusty pekińskiej, wariacje na temat śródziemnomorskich, włoskich czy egzotycznych przysmaków, lub makaronowe i sycące wersje. Poniżej znajduje się kilka przepisów, dzięki którym sałatki na grilla łatwe i smaczne zachwycą gości, a w duecie z mięsem zastąpią obiad domownikom.

Sałatka na grilla kolorowa z kapusty pekińskiej

Lekka sałatka do grilla, której podstawę stanowi kapusta pekińska to uczta dla podniebienia, zachwycająca także swoim wyglądem. Wszystkie znajdujące się w niej warzywa prezentują się atrakcyjne, znakomicie smakują, a do tego w lekkostrawnej formie dostarczają wielu cennych witamin.

W przypadku tego rodzaju sałatki na grilla przepisy mogą się różnić dodatkami. My proponujemy zestaw, na który składa się:

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 duży zielony ogórek
  • 1 puszka konserwowej kukurydzy
  • 20 dag sera feta
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • ocet winny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • Główkę kapusty pekińskiej drobno posiekaj nożem lub na szatkownicy. Posiekaj również koperek. Papryki pokrój w kostkę, a ogórek w półplasterki.
  • Fetę lekko osusz na sicie, a następnie pokrój w kosteczkę lub pokrusz.
  • Kukurydzę odsącz.
  • Wszystkie składniki przełóż do dużej miski.
  • Z kilku łyżek oliwy, octu winnego i odrobiny wody ukręć sos. Polej nim składniki w misce na krótko przed podaniem. W razie potrzeby dopraw, pamiętając, że feta jest już słona.

Niemiecka sałatka na grilla z ziemniakami (Kartoffelsalat)

Ta sałatka do grilla to jedna z klasycznych pozycji. Jest sycąca i aromatyczna, dzięki czemu z powodzeniem można ją wykorzystać na letni obiad. Klasyczne u naszych zachodnich sąsiadów jest połączenie jej z mięsem z rusztu oraz piwem. Dokładnie taki zestaw rekomendujemy też w Polsce.

Jeśli tylko ugotujemy ziemniaki odpowiednio wcześniej, okaże się, że Kartoffelsalat to szybka sałatka na grilla. Do jej przygotowanie potrzebować będziesz:

  • 75 dag ziemniaków (mogą być młode)
  • 5-7 ogórków kiszonych
  • 2 czerwone cebule
  • 5-6 łyżek majonezu
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • szczypiorek
  • koperek
  • sól
  • pieprz (najlepiej świeżo zmielony)

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki ugotuj w mundurkach, uważając, aby się nie rozpadły. Następnie ostudź i pokrój w dość grubą kostkę.
  • W kostkę pokrój również ogórki oraz cebule. Jeśli ogórki są mocno wilgotne, odsącz je na sicie.
  • Szczypiorek i koperek posiekaj.
  • Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem, jogurtem, solą i pieprzem, a następnie odstaw na przynajmniej godzinę do lodówki, aby całość się przegryzła.

Sałatka na grilla brokułowa

Szybkie sałatki na grilla z brokułem w roli głównej były prawdziwym hitem kilka lat temu. Dzisiaj nadal są popularne i bardzo dobrze, bo ich smak idealnie komponuje się z pieczonym mięsem. Do tego jest to bardzo zdrowe warzywo.

Sałatkę brokułową można przygotować zarówno z brokuła świeżego, jak i mrożonego. W sezonie warto wykorzystać, oczywiście, dostępność młodych warzyw. Do przygotowania tego połączenia potrzebne są:

  • 1 brokuł
  • 2 pomidory
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 opakowanie sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • ziarna słonecznika
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • Brokuł podziel na różyczki, a następnie wrzuć na lekko osolony wrzątek. Gotuj przez 6 minut, uważając, by nie dopuścić do rozgotowania warzywa. Następnie odcedzić i wystudź.
  • W misce połącz majonez z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj sól i pieprz. Pamiętaj, że w składzie sałatki znajduje się ser feta, który jest dość słony.
  • Pokrój na kawałki pomidory, cebulę i rzodkiewki kroimy na kawałki. W dużej salaterce układaj naprzemiennie kawałki brokułów, pomidorów, rzodkiewek, cebuli, przesypując je odsączoną z zalewy kukurydzą.
  • Całość zalej połową sosu i posyp połową pokruszonej fety.
  • W taki sam sposób wyłóż drugą część warzyw, zalej je resztą sosu i posyp serem.
  • Wierzch zasyp pestkami słonecznika. Możesz je wcześniej podprażyć na suchej patelni.

Sałatka na grilla makaronowa

Szybka sałatka do grilla z dodatkiem makaronu jest sycąca, a pod względem odżywczym znakomicie uzupełni pieczone mięsa oraz warzywa. Do jej przygotowania można użyć dowolnego makaronu, choć najlepiej sprawdzi się ten drobny: kolanka, kokardki, świderki. Ciekawie prezentować będą się kolorowe kluski w różnych kształtach.

Makaronowe sałatki na grilla dobrze jest serwować w szklanych salaterkach, które wyeksponują wszystkie składniki. Proponujemy następującą kompozycję:

  • 1 szklanka drobnego makaronu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 1 por
  • 1 puszka groszku konserwowego lub taka sama ilość świeżego, obgotowanego
  • 1 puszka kukurydzy
  • kilka rzodkiewek
  • kawałek żółtego sera
  • szczypiorek
  • jogurt naturalny
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  • Makaron ugotuj w osolonej wodzie, uważając, aby się nie rozpadł. Przestudź go.
  • Paprykę, pomidor i rzodkiewki pokrój w kostkę, por potnij w plasterki, a kukurydzę i groszek odsącz. Szczypiorek posiekaj.
  • Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Najlepiej sprawdzą się lekko pikantne gatunki.
  • Z jogurtu i ziół przygotuj dressing do sałatki. Można dodać także odrobinę majonezu lub musztardy dla przełamania smaku.
  • Sałatkę wymieszaj z sosem, dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj i wstaw do lodówki, by smaki się przegryzły.

Sałatka na grilla z brokułami i sosem limonkowo-koperkowym

Jest to ciekawa propozycja sałatki na grilla, która pozwala wykorzystać bogactwo pierwszych bardzo lubianych w Polsce grzybów. Kurki, bo o nich mowa, pasują do mięs, a jednocześnie odmieniają charakter warzyw.

Kluczem do pełni smaku tej sałatki jest minimalizm. Niewielka ilość składników i aromatyczny sos nie przytłoczy całości.

  • gotowy miks ulubionych sałat
  • garść pomidorów koktajlowych
  • 20 dag kurek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju

Sos:

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
  • 1 pęczek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • sok z 1 limonki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Kurki dokładnie oczyść i usmaż na maśle z dodatkiem oleju. Dopraw solą i pieprzem. Odsącz z nadmiaru tłuszczu.
  • Na dużym talerzu lub w salaterce wyłóż sałatę, rozłóż przekrojone pomidory i kurki.
  • Zblenduj przeciśnięty czosnek, koperek, musztardę, miód, olej i sok z limonki. Gotowy sos przypraw do smaku solą i pieprzem.
  • Sałatkę polej sosem.