Przepis na Dzień Kobiet: jabłkowe róże 

W Dzień Kobiet my, kobiety, przypominamy sobie, jak ważny jest nasz głos. Nie boimy się wyjść na ulicę i mówić o swoich prawach oraz bronić się przed stereotypami. Czujemy się dobrze same ze sobą, nawet jeśli żyjemy w stanie wolnym. I nie odmawiamy sobie dziś przyjemności, czy to w postaci bukietu ulubionych kwiatów, czy słodkiego, efektownego deseru. To nasze święto! Bądźmy solidarne, wspierajmy się nawzajem w naszych żeńskich sprawach. W końcu nikt tak nie zrozumie kobiety, jak kobieta, wyciągajmy do siebie pomocną dłoń. Chcesz sprawić radość swojej mamie, babci lub przyjaciółkom? Mamy na to sposób - ekspresowe ciastka a'la jabłecznik wyglądające jak symboliczne róże. To bukiet od serca, który, gwarantujemy, osłodzi Wam dzisiejszy dzień!

Kwiaty na Dzień Kobiet - najpiękniejsze bukiety z Instagrama >> 

Przepis na Dzień Kobiet: jabłkowe róże, Fotolia

Jabłkowe róże - przepis 

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

2 czerwone, niezbyt twarde jabłka 

1/2 cytryny

1 łyżeczka cynamonu

3 łyżki różanej konfitury (lub truskawkowego)

1. Umyte jabłka przekrój na pół, wyjmij z nich gniazda nasienne, następnie pokrój je w cienkie plasterki. Napełnij miskę do połowy zimną wodą, wyciśnij do niej sok z cytryny i wrzuć pokrojone jabłka. Włóż całośc do mikrofalówki na ok. 5 minut, po czym odsącz jabłka na sitku.

2. Ciasto francuskie bardzo cienko rozwałkuj, pokrój w paski i posmarój różaną konfiturą. Ułóż na nim plasterki jabłek, posyp je cynamonem. Zwijaj ciasto tworząc ciasteczko-różę. Włóż je do foremek na muffiny i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut. 

3. Po wystudzeniu możesz dekikatnie obsypać róże cukrem pudrem lub zmielonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego!