Polacy mają coraz więcej osiągnięć na kulinarnej arenie międzynarodowej. Nasi szefowie kuchni są zdolni, a niektórych blogerów kulinarnych czytają nie tylko rodacy, lecz cały świat. W ostatnich latach księgarnie wzbogaciło wiele pięknie wydanych książek o gotowaniu, z których chętnie korzystamy w kuchni. Polska przechodzi żywieniową rewolucję, jaką można zaobserwować również w branży restauracyjnej. Teraz wyróżniono nas podczas finałowej gali 22. edycji Gourmand Cookbook Award. To prestiżowe wydarzenie, na którym od 1995 roku przyznaje się nagrody najlepszym książkom i programom kulinarnym. Polskie tytuły tym razem zdobyły aż trzy prestiżowe nagrody, porównywane w branży do zdobycia "Oscara".

Tegoroczna gala odbyła się w Yantai w Chinach. Nagrodzono na niej kulinarne dzieło czterech znawców kuchni -  Aleksandra Barona (Solec 44), Pawła Suwały (Campo), Grzegorza Kwapniewskiego (Crazy Butcher), Dariusza Wolszczaka (Pan Sandacz) i Juliana Karewicza (barman, miksolog). "Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści" to kulinarna opowieść z męskiego punktu widzenia, w której nie brak ciekawych przepisów czy wyjątkowych produktów, jakie panowie sobie upodobali. Barwne opisy uzupełniają zdjęcia autorstwa Igora Haloszki, dzięki którym nie sposób oderwać się od lektury. Książka zajęła trzecie miejsce w kategorii Chef - jesteśmy pod wrażeniem!

Polskie książki uznano za najlepsze tytuły kulinarne świata, fot. mat. prasowe

Kolejną nagrodę otrzymała książka "Polish Culinary Paths" Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek, badaczki kuchni specjalizującej się w kulturze azjatyckiej. To ciekawie wydany przewodnik po kulinarnej tradycji Polski, który na zlecenie Ministra Spraw Zagranicznych ukazał się w czterech językach - angielskim, koreańskim, japońskim i chińskim. Lektura zawiera 16 prostych przepisów okraszonych ciekawymi przypowieściami, jakie odwołują się do literatury czy sztuki. Nagrodzono ją dwomagrand prix w kategoriach Diplomatic Gastronomy (Embassy Cookbook) i Eastern Europe Cuisine. Życzymy sobie jeszcze więcej sukcesów na kulinarnej arenie międzynardowej. Kto wie, może za rok w kolejny polski lokal otrzyma gwiazdkę Michelin? 

Polskie książki uznano za najlepsze tytuły kulinarne świata, fot. mat. prasowe