Jesteście juz znudzeni modą na matcha latte? W roku 2018 nie pożegnamy zielonego koloru w kulinariach. Miejsce japońskiej herbaty zajmie kolejny superfood, którym jest roślina pandan. Owoc rośnie na krzewach w Azji, stosuje się go w kuchni tajskiej, indonezyjskiej oraz malezyjskiej. Potrawy przyrządzone na bazie pandanu mają neonowo-zielony kolor. Ich barwa jest dwa razy bardziej intensywna, niż dań wykonanych z dodatkiem matchy!

Lista najmodniejszych smaków na rok 2018 >>

Jak wykorzystuje się pandan w jadłospisie? W jego liście często zawija się mięsa, ryby czy owoce morza, by nadać im orzechowy aromat. Za to miąższ sprawdza się w słodkich deserach: naleśnikach, gofrach, lodach, ciastach, tapioce. Jesteśmy pewne, że te zielone dania niedłiugo zdominują Instagram. Pandan zyskuje na popularności w USA i powoli przedziera się również do Europy. W krajach azjatyckich porównuje się go do wanilii, dzięki temu, że sprawdza się w wielu potrawach. Ma w sobie wiele antyoksydantów i ogromną ilość chlorofilu, który spowalnia procesy starzenia się ciała. To doskonały, naturalny barwnik, ożywiający każdy talerz!

Pandan, czyli superfood 2018 - ZDJĘCIA >>