Mleko z kurkumą - leczy z przeziębienia i wzmacnia odporność

Brak słońca na zewnątrz, krótkie dni czy ciągle spadająca temperatura. Te czynniki skutecznie obniżają odporność. Mamy mniej energii na wykonywanie pracy i niechętnie wychodzimy z domu. A gdy już złapiemy pierwsze przeziębienie, ciężko nam się szybko wykurować. Na szczęście jest na to sposób! Do najsilniejszych naturalnych środków na wzmocnienie należy słynne "złote mleko". Napój o wdzięcznej nazwie to eliksir z kurkumy, która uważana jest za cenny super food. Przyprawy tej od setek lat używana się w medycynie Dalekiego Wschodu. Dzięki sporej dawce antyoksydantów działa przeciwbólowo, antyzapalnie oraz skutecznie zwalcza wirusy. Kurkuma ma również korzystny wpływ na urodę, gdy doda się ją do maseczki na twarz (przepis >>). Wyrównuje koloryt i odżywia cerę. 

Mleko z kurkumą pije się na ciepło z łyżką miodu oraz korzennymi przyprawami. To idealny lek na chore gardło, katar czy bóle mięśni i stawów. Od tego napoju warto zacząć dzień lub spożyć go wieczorem, na lepszy sen. Lecznicze działanie kurkumy wzmacnia imbir, który działa jak naturalny antybiotyk. Złoty eliksir to smaczna alternatywa dla babcinego syropu z cebuli nie cieszącego się rzeszą zwolenników. Jest słodki, kojący i rozgrzewający - warto pić go każdego dnia!

Przepis na mleko z kurkumą

Składniki:

szklanka mleka krowiego/migdałowego

łyżka kurkumy

łyżka miodu

pół łyżeczki cynamonu

ok. łyżeczki startego imbiru

gwiazdka anyżu dla podkręcenia smaku

dodatki: sok z połówki pomarańczy, wanilia

Przygotowanie jest proste - wystarczy dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki, na końcu kładąc na wierzch koktajlu gwiazdkę anyżu. Mleko kurkumowe najlepiej smakuje na ciepło, warto więc najpierw podgrzać mleko z migdałów i dopiero wtedy dodać resztę składników.

Naturalne antybiotyki: domowe lekarstwa na przeziębienie >>