Świadoma pielęgnacja przeżywa właśnie apogeum zainteresowania, ale też rozwoju. Retinol, ceramidy, kwas bursztynowy na stałe weszły nie tylko do naszych słowników, ale także kosmetyczek. Jest jeszcze jednak kilka składników, które pozostają niedocenione i ukryte. Kwas traneksamowy jest jednym z nich. Co musisz o nim wiedzieć, zanim wprowadzisz go do swojej rutyny? Przeczytasz o tym poniżej. 

Kwas traneksamowy - co to? 

Kwas traneksamowy to organiczny związek chemiczny, będący pochodną aminokwasu lizyny. Jest substancją krystaliczną o właściwościach hemostatycznych, co oznacza, że może wpływać na proces zatrzymania krwawienia. Kwas traneksamowy jest szeroko stosowany w medycynie, ale coraz większą uwagę zyskuje również w kosmetologii. Dlaczego?

Kwas traneksamowy na przebarwienia

Właściwości i działanie kwasu traneksamowego wykorzystuje się w kosmetologii głównie w walce z przebarwieniami. Działa na skórę na różnych etapach wytwarzania barwników, zmniejszając aktywność enzymu tyrozynanzy. Poprzez aktywność na różnych etapach melanogenezy (wspomniany wcześniej etap wytwarzania barwinków), nie tylko zwalcza istniejące przebarwienia, ale także zapobiega powstawaniu nowych. Na co więc możemy liczyć stosując kosmetyki z kwasem traneksamowym? Prosto i jasno: 

  • rozjaśnienie przebarwień różnego pochodzenia – powstałych przez ekspozycje na słońce, pozapalne
  • wyrównanie kolorytu skóry
  • zmniejszenie świądu skóry
  • wygaszenie stanów zapalnych i zmniejszenie objawów trądziku różowatego 
  • nawilżenie skóry
  • wzmocnienie naczyń krwionośnych

Istotną kwestią jest również to, u kogo najlepiej sprawdzą się kosmetyki wykorzystujące kwas traneksamowy, a są to przede wszystkim osoby z: 

  • zaburzoną barierą hydrolipidową
  • uszkodzoną skórą
  • atopowym zapaleniem skóry
  • łuszczycą
  • trądzikiem różowatym
  • cerą naczynkową
  • cerą poszarzałą i z oznakami zmęczenia

O ile na tym składniku skorzystają osoby, które chcą udoskonalić swoją rutynę pielęgnacyjną, jak zawsze zalecamy konsultację z lekarzem lub specjalistą przed podjęciem jakiegokolwiek kontaktu z nieznanym składnkiem.

Z czym łączyć kwas traneksamowy?

Kwas traneksamowy często występuje jako składnik pojedynczy, jednak z pewnością zastanawia cię, z czym możesz go bezpiecznie używać. Możesz połączyć go z retonoidami (retinolem i retinalem), niacynamidem, witaminą C, kwasami: azelainowym, hialuronowym, a także innymi składnikami codziennej pielęgnacji, na przykład kremami z filtrem SPF. 

TOP 3 sera na twarz z kwasem traneksamowym 

Osobom, które chcą wprowadzić ten składnik do swojej pielęgnacji, polecają się wszelkiego rodzaju sera. Świetnym sposobem na wprowadzenie kwasu traneksamowego (i przy okazji kwasu glikolowego i migdałowego) jest odnawiająca esencja multikwasowa Resibo Babyface. W walce z przebarwieniami może ci pomóc również krem-żel depigmentujący Sesderma Azelac RU lub serum Clochee TXA-Power. 

* ceny przekreślone to najniższe ceny w okresie 30 dni przed obniżką

Do tej pory to witamina C była najpopularniejszym kosmetykiem, którego używaliśmy w walce z przebarwieniami, do rozświetlenia i wyrównania kolorytu skóry. Wciąż z niego nie rezygnujemy, ale kwas traneksamowy jeszcze mocniej może wspomóc ten proces. Znajdziesz go w drogeryjnych kosmetykach, jest bezpieczny i sprawdzony. Zawsze jednak zwracaj szczególną uwagę na objawy, które występują po wprowadzeniu jakiejkolwiek zmiany w swojej rutynie pielęgnacyjnej i konsultuj to ze specjalistami.