Kombucha (kombucza) - co to za grzyb?

Kombucha, nazywana również kombucza lub grzyb herbaciany, jest kulturą bakterii oraz drożdży symbiotycznych. Wykorzystuje się ją w procesie fermentacji napojów i ma za zadanie nadać im nowych, prozdrowotnych właściwości. Warto mieć świadomość tego, że pomimo jej potocznego nazewnictwa kombucha nie jest grzybem. Swój tytuł otrzymała prawdopodobnie ze względów wizualnych, ponieważ jej kształt może kojarzyć się z okrągłym kapeluszem grzyba leśnego.

Kombucha ma siwo-biały kolor lub jest całkowicie przezroczysta. Po zanurzeniu w herbacie pochłania część jej pigmentu i przybiera czerwonawy odcień.

Jej konsystencja jest galaretowana i dość zwarta. Mimo to łatwo jest uszkodzić jej delikatną strukturę. Kombucha nie barwi naparu - kolor zależy w głównej mierze od tego, jaka herbata została wykorzystana do jego przygotowania. Wydzielające się podczas procesu fermentacji gazy sprawiają, że gotowy napój ma postać musującą.

Zioła, które zbiera się w lipcu. To sezon na rumianek i kwiaty lipy, jakie warto zasuszyć na leczniczą herbatę>>

Kombucha (kombucza) - właściwości

Kombucha to napój przygotowywany w wyniku fermentacji kultur drożdży oraz bakterii w przyjaznym dla nich środowisku. Wiele osób przypisuje mu mnóstwo prozdrowotnych właściwości, w tym leczenie chorób przewlekłych czy nowotworów. Warto jednak pamiętać o tym, że kombucha jest dość nowym produktem na rynku europejskim i nie została jeszcze w pełni przebadana. Jakie są potwierdzone właściwości lecznicze grzyba herbacianego?

Kombucha zawiera w swoim składzie między innymi:

  • witaminę C,
  • magnez,
  • cynk,
  • żelazo,
  • kwasy organiczne,
  • witaminy z grupy B,
  • kofeinę.

Połączenie tych składników czyni z niej dobry i naturalny suplement diety. Może on być wykorzystywany do utrzymania odpowiedniego poziomu tych składników odżywczych. Kombuchę warto również pić w stanach osłabienia organizmu oraz gdy czujesz, że łapie cię jakieś przeziębienie. 

25 zdrowych posiłków, które na długo zaspokoją apetyt>>

Obecność organicznych kwasów sprawia, że napój ten świetnie sprawdzi się jako tonik odtruwający organizm. Dzięki ich właściwościom zgromadzone w ciele toksyny są unieszkodliwiane i wydalane. Należy jednak pamiętać, by z naparu z kombuchy korzystać z rozwagą i nie rozpoczynać detoksykacji, dopóki odporność nie zostanie w pełni odbudowana. Fani tego napoju twierdzą również, że kombucha dodaje energii i wspomaga pamięć oraz koncentrację. Twierdzenie to może nie być pozbawione sensu, ponieważ w skład naparu z grzyba herbacianego wchodzi między innymi pobudzająca kofeina. Z kolei obecność witamin z grupy B może wpływać na dwa pozostałe czynniki, ponieważ ich niedobór prowadzi do problemów z koncentracją i zapamiętywaniem.

Kombucza - opinie

Kombucha to modny napój, który swoją popularność zawdzięcza poszukiwaniu przez ludzi alternatywnych metod leczenia chorób. Na wielu forach i w sklepach zielarskich jest on reklamowany jako cudowne panaceum na wiele chorób, w tym cukrzycę czy nawet AIDS. Faktem jest jednak, że wiele z opinii na temat kombuchy opiera się na subiektywnych odczuciach, nie zaś na badaniach naukowych. Do tej pory niewiele ośrodków naukowych podjęło się przetestowania prozdrowotnych właściwości kombuczy. Do wszystkich badań laboratoryjnych, które do tej pory przeprowadzono, wykorzystano jedynie zwierzęta, takie jak szczury czy myszy. Przeanalizowanie wyników tych prób pozwala na sugestię, że kombucha faktycznie ma działanie prozdrowotne, choć z pewnością nie w zakresie opisywanym przez grono jej miłośników i sprzedawców.

Ponieważ grzyb ten nie jest lekiem, do jego wypuszczenia na rynek nie są wymagane restrykcyjne i wieloetapowe badania. Kombucha musi jedynie spełniać normy żywnościowe, czyli nadawać się do zjedzenia (lub wypicia) i nie przekraczać dopuszczalnych przez Unię Europejską wartości spożywczych. W wolnym obiegu kombucza traktowana jest jako suplement diety i tak też powinna być wykorzystywana i stosowana.

Kombucha i korzyści zdrowotne

Kombucha, znana również pod nazwą japoński grzyb to produkt służący do fermentacji i wzbogacenia napoju na bazie herbaty. Gotowy produkt jest bogatym źródłem wybranych witamin, kwasów oraz składników odżywczych. Napój kombucza może być wykorzystywany jako suplement, służący do uzupełnienia braków w codziennej diecie. Jakie korzyści zdrowotne można osiągnąć dzięki grzybowi herbacianemu?

Duża zawartość witaminy C pomaga w budowaniu bariery immunologicznej organizmu, w ten sposób podnosząc jego ogólną odporność. Kombucha może być również stosowana pomocniczo w przypadku lekkich przeziębień. Należy jednak pamiętać, by nie łączyć jej z innymi lekami, ponieważ w jej składzie znajduje się alkohol. Ten z kolei może potęgować działanie środków farmakologicznych.

Dzięki wysokiej zawartości kwasów, kombucha ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego i oczyszczanie go ze zbędnych toksyn. Niektórzy twierdzą nawet, że picie napoju z japońskiego grzyba pomaga w odtruwaniu wątroby i wpływa pozytywnie na florę bakteryjną jelit. Działania te nie zostały potwierdzone, jednak nie są one również wykluczone.

Nadmiar wody w organizmie. Co powinnaś jeść, żeby wyglądać i czuć się dobrze?>>

Kombucha - jakie są przeciwwskazania do jej picia?

Kombucha to napój, będący wynikiem fermentacji kultur bakterii oraz drożdży symbiotycznych. Jego przygotowywanie w domowych warunkach może doprowadzić do skażenia mikrobami chorobotwórczymi. Do picia tego napoju należy więc podchodzić z dużą ostrożnością i nie podawać go osobom, którym może zaszkodzić. Jakie są przeciwwskazania do spożywania kombuchy?

Przede wszystkim napoju, przygotowanego z dodatkiem tego grzyba nie powinny pić osoby z upośledzoną odpornością. Ze względu na duże ryzyko skażenia kombuchy szkodliwymi grzybami i bakteriami przyjmować jej nie powinni ludzie:

  • w trakcie lub tuż po chemioterapii,
  • z nowotworami,
  • o naturalnie osłabionej odporności (osoby starsze lub dzieci),
  • chorzy na AIDS,
  • nosiciele wirusa HIV,
  • chorzy na cukrzycę,
  • zmagający się z grzybicą,
  • borykający się ze schorzeniami jelit,
  • z chorobami autoimmunologicznymi.

Ze względu na zawartość alkoholu kombuchy nie powinny spożywać osoby niepełnoletnie, a także ludzie przyjmujący środki farmakologiczne. Duża zawartość cukru wyklucza jej stosowanie u diabetyków. Obecność kofeiny sprawia, że picie napoju z kombuczy nie jest zalecane u osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym.

Regularne picie kombuchy, a skutki uboczne

Kombucha to herbata, do której dodany został japoński grzyb o właściwościach fermentujących. Jej lecznicze i budujące odporność właściwości mogą zachęcić wiele osób do regularnego spożywania tego napoju i włączenia go do swojej codziennej diety. Picie kombuchy bez przerw nie jest jednak zalecane i może prowadzić do poważnych perturbacji zdrowotnych.

U kilku pacjentów, którzy regularnie pili napój z dodatkiem grzyba herbacianego, odnotowano wystąpienie kwasicy mleczanowej. Jest to stan, w którym z powodu obniżenia pH krwi dochodzi do zachwiania równowagi organizmu. Kwasica mleczanowa stanowi bezpośrednie zagrożenie życia człowieka. W przypadku jej wystąpienia wymagana jest natychmiastowa hospitalizacja. Ponadto spożywanie kombuchy zbyt często lub w nieodpowiednich ilościach może prowadzić do innych działań niepożądanych. Wśród znajdują się ostre bóle głowy, reakcje alergiczne, wymioty, a nawet uszkodzenia wątroby. 

Kombucha - przepis na ten modny napój

Kombucha to dobry sposób na orzeźwienie i dostarczenie do organizmu niezbędnych składników odżywczych. Przygotowywana i pita zgodnie z zaleceniami nie stanowi ryzyka dla zdrowia i życia człowieka. Schłodzony napój z kombuchy to świetna alternatywa dla słodzonego soku, zwłaszcza w parny i upalny dzień. Jak przygotować go w domu?

Herbaty, których nie powinnaś pić. Zamień je na zdrowsze napary>>

Przygotowanie:

  • 1 grzyb kombucha,
  • 2 torebki herbaty (najlepiej sprawdzi się czarna, czerwona lub zielona),
  • około 10 łyżek cukru trzcinowego,
  • 1 szklanka poprzedniego wywaru z kombuchy LUB
  • 2 łyżki octu jabłkowego.

Przygotowanie:

Do słoika wlej wrzątek i umieść w nim herbatę, po czym pozostaw do zaparzenia. Następnie usuń zużyte torebki, posłodź przygotowany napój i dobrze go wymieszaj. Odstaw go na bok do momentu, aż ostudzi się do temperatury około 20°C. Gdy twój napój osiągnie pożądaną właściwość, umieść w słoiku poprzedni wywar z kombuchy. Jeśli przygotowujesz go po raz pierwszy, zastąp stary napar octem jabłkowym. Składniki wymieszaj ze sobą, a następnie umieść w słoiku grzyba kombucha. Górę słoika nakryj gazą i umocuj za pomocą gumki recepturki. Kombuchę należy odstawić w ciemne i suche miejsce o temperaturze pokojowej. Napój będzie gotowy do spożycia już po 3 dniach, ale najlepiej poczekać z jego piciem do 6-7 dnia fermentacji. 

Zwolennicy herbaty są kreatywniejsi, niż kawosze?>>