Domowy sos czosnkowy jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy. Czosnek nazywany naturalnym antybiotykiem, działa bakteriobójczo i pomaga wzmacniać odporność. Trzeba jednak pamiętać, że takie właściwość mają tylko świeże ząbki czosnku, dlatego są one lepszym wyborem niż czosnek suszony. Istnieje wiele przepisów na sos czosnkowy. To dodatek, który jest nie tylko prosty do przygotowania i tani, ale można go modyfikować na różne sposoby w zależności od własnych potrzeb i smaków.

Sos czosnkowy – przepis

Jak się robi sos czosnkowy? Przygotowanie takiego sosu w domu zajmuje dosłownie kilka minut i jest tak łatwe, że poradzi sobie z nim nawet osoba bez żadnego doświadczenia w kuchni. Będziemy potrzebować:

3 łyżki majonezu

3 łyżki śmietany 12 proc.

1-2 ząbki czosnku

szczyptę soli

odrobinę pieprzu

Mieszamy ze sobą majonez i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli chcemy, aby nasz sos nie był zbyt ostry, wystarczy jeden niewielki ząbek. Miłośnicy bardziej wyrazistych smaków mogą dodać dwa, a nawet więcej ząbków czosnku. Gotowy sos dobrze jest przed podaniem włożyć na około godzinę do lodówki.

Śmietanę w przepisie można zastąpić jogurtem naturalnym w takich samych proporcjach. Dzięki temu sos będzie mieć lżejszą konsystencję i mniej kalorii. Można też użyć serka twarogowego, dzięki któremu sos zyska kremową konsystencję i delikatny smak.

Jak urozmaicić sos czosnkowy? 

Domowy sos czosnkowy można urozmaicić różnymi dodatkami. Jego smak doskonale podkreśli koperek, albo starty na tarce świeży ogórek. Do podstawowej wersji sosu można dodać kilka kropli soku z cytryny lub limonki. Doskonałym dodatkiem są też świeże zioła takie jak mięta, bazylia, tymianek, oregano, a także natka pietruszki lub szczypiorek.

Mniej popularnym, ale też ciekawym rozwiązaniem jest dodanie do sosu drobno pokrojonych warzyw np. cebuli, papryki lub ogórka konserwowego. Niektórzy wzbogacają smak sosu odrobina musztardy lub keczupu. 

Z czym podawać sos czosnkowy?

Sos czosnkowy to wszechstronny dodatek, który pasuje do przeróżnych dań. Może pełnić rolę dipu, w którym będziemy maczać pokrojone w słupki kawałki warzyw takich jak marchewka, ogórek, seler naciowy, papryka itp. Pasuje również do kabanosów, kiełbasek i wędlin, a także do chipsów czy słonych krakersów.

Wiele osób ceni sos czosnkowy jako dodatek do pizzy, frytek czy dań z grilla. Doskonale komponuje się on z pieczonymi ziemniakami, a także z plackami ziemniaczanymi. Można używać go do kanapek, tostów i zapiekanek. Sos czosnkowy z jogurtu świetnie sprawdza się jako dressing do sałatek.