Powstający w procesie fermentacji jabłek ocet ma żółtobrązowy kolor oraz charakterystyczny kwaśny zapach i smak z lekką nutą jabłek. Już 5 000 lat p.n.e. ludzie wiedzieli, jak się robi ocet jabłkowy i korzystali z jego dobroczynnych właściwości. Starożytni stosowali go jako specyfik poprawiający odporność i pobudzający krążenie krwi, a Hipokrates polecał mieszankę octu jabłkowego z miodem na kaszel i przeziębienie.

Ocet jabłkowy zawiera związki polifenolowe, aminokwasy i pektyny, a także niewielkie ilości witamin i soli mineralnych. Można go pić, jednak nie powinno się przekraczać 1 -2 łyżek stołowych dziennie. Najlepiej rozpuścić je w szklance wody, ponieważ czysty ocet może uszkadzać szkliwo zębów, a w większych ilościach powodować podrażnienie jamy ustnej i przełyku.

Szparagi zielone: z czym je jeść, aby danie było wykwintne? Podpowiadamy, jak przyrządzić szparagi oraz z czym je podawać>>

Ocet jabłkowy – właściwości i zastosowanie

Ocet jabłkowy najczęściej używany jest w kuchni. Można go wykorzystywać jako przyprawę do sałatek i dressingów, a także do marynowania mięs, które stają się dzięki niemu miękkie i kruche. To również naturalny konserwant, który zapobiega psuciu się żywności. Od wieków znane są liczne zdrowotne zastosowania octu jabłkowego. To skuteczny środek bakteriobójczy i odkażający. Szczególnie polecany jest osobom cierpiącym na cukrzycę lub insulinooporność, ponieważ pomaga regulować poziom cukru we krwi i zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Badania potwierdzają, że jego regularne spożywanie obniża też poziom złego cholesterolu we krwi i reguluje ciśnienie.

Dodatkowo ocet jabłkowy daje uczucie sytości i może być pomocny w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Znane jest też jego zastosowanie w kosmetyce - poprawia kondycję matowych i przesuszonych włosów, wygładza i ujędrnia skórę, sprawdza się również jako naturalny dezodorant.

Jak zrobić ocet jabłkowy (klasyczny)?

Przepis na ocet jabłkowy jest bardzo prosty, co więcej - jeśli zrobimy go samodzielnie, będziemy mieć pewność, że mamy naprawdę naturalny produkt. Aby przygotować ocet z jabłek będziemy potrzebować:

  • 1 kg pokrojonych jabłek
  • 1 l wody
  • 2-4 łyżki cukru

Cukier rozpuszczamy w letniej wodzie i powstałym roztworem zalewamy jabłka. Jeśli są bardzo słodkie, dodajemy mniej cukru, a jeśli kwaskowate - więcej. Przykrywamy naczynie ściereczką i odstawiamy w ciemne miejsce. Na wierzchu pojawi się piana, a owoce będą wypływały do góry, dlatego trzeba je codziennie mieszać. Kiedy piana zniknie i jabłka opadną (po około 2-3 tygodniach), przecedzamy płyn przez gazę. Odstawiamy go jeszcze na około 3 -4 kolejne tygodnie, aż zacznie pachnieć octem. Po tym okresie możemy go rozlać do butelek.

Kombucha (kombucza) - jakie właściwości ma ten grzyb herbaciany? Przedstawiamy przepis na modny napój z kombuchy>>

Jak zrobić ocet jabłkowy z obierek?

Do przygotowania domowego octu jabłkowego można wykorzystać nawet obierki i ogryzki z jabłek, a także gorsze jakościowo lub nadpsute owoce. Istotne jest tylko, aby używane jabłka pochodziły z pewnego źródła i nie były pryskane. Jeśli na owocach pozostały resztki chemii, w occie może pojawić się pleśń.

Aby przygotować ocet z obierek, resztki jabłek wkładamy do słoja i zalewamy wodą z rozpuszczonym w niej cukrem (około 2 pełne łyżki cukru na litr wody). Ważne jest, żeby woda w całości przykrywała resztki jabłek. Podobnie jak w przypadku klasycznego przepisu, odstawiamy tak przygotowaną miksturę na kilkanaście dni, a następnie przecedzamy przez gazę. Odstawiamy jeszcze na jakiś czas i zlewamy do butelek.

Jak przechowywać ocet jabłkowy?

W początkowej fazie robienia octu należy umieścić go w ciepłym i ciemnym miejscu. Jednak ciepło, które jest niezbędne w procesie fermentacji, działa niekorzystnie na domowy ocet jabłkowy, który jest już gotowy. Dlatego też najlepszym miejscem będzie dla niego kuchenna szafka, spiżarnia lub inna ciemna przestrzeń, która nie jest wystawione na działanie promieni słonecznych i nie znajduje się blisko źródła ciepła (jak np. kuchenka czy piekarnik). 

Trwałość octu jabłkowego zależy od jego dobrego przechowywania. Nie da się wyznaczyć dokładnej daty jego przydatności do spożycia. Kupny ocet może być dobry nawet do pięciu lat po dacie podanej na opakowaniu. Ocet jabłkowy z czasem w naturalny sposób mętnieje, co nie oznacza wcale, że się zepsuł. Jeśli jest to problem, można go przecedzić przez gazę, a wtedy odzyska klarowność.

Mięta meksykańska (oregano kubańskie) - właściwości i zastosowanie. Jak uprawiać i pielęgnować tę roślinę?>>