Wiele osób odwiedza Ikeę nie tylko ze względu na ogromny wybór mebli, dodatków (nie wychodzimy ze sklepu bez chociaż jednego opakowania świeczek!), czy roślin. To nie jedyna zaleta tych sklepów. Tak, chodzi nam również o strefę kulinarną. W sklepach Ikea bardzo dobrze zjemy, a firmowe klopsiki to już klasyk. Zapewne wiele osób wie, że można je też kupić w wersji mrożonej, ale Ikea wychodzi na przeciw i sieć w końcu ujawniła oryginalny przepis na tę potrawę. 

"Siedzenie w domu może być trudne, dlatego chcemy pomóc, aby życie było teraz choć trochę łatwiejsze i przyjemniejsze." - powiedziała Lorena Lourido, food manager w  sieci Ikea. "Bon appétit albo, smaklig måltid, jak to mówimy w Szwecji!". 

Przepis na klopsiki z mięsem podawane w sklepach Ikea

Składniki na klopsy:

500 g mielonej wołowiny
250 g mielonej wieprzowiny
1 drobno posiekana cebula
1 ząbek czosnku (np. mielony)
100 gramów bułki tartej
1 jajko
5 łyżek mleka 
sól i pieprz

Składniki na sos śmietankowy

Trochę oleju
40 g masła
40 g zwykłej mąki
150 ml bulionu warzywnego
150 ml bulionu wołowego
150 ml śmietanki
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy Dijon

Wykonanie:

1. Klopsiki: Połącz wołowinę i mielone mięso wieprzowe i wymieszaj je palcami, aby rozbić grudki. Dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajko i znów wymieszaj. Dodaj mleko i dopraw dobrze solą i pieprzem.

2. Mieszankę uformuj w małe, okrągłe kulki. Umieść je na czystym talerzu, przykryj i przechowuj w lodówce przez 2 godziny (pomoże im to utrzymać kształt podczas gotowania).

3. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Gdy jest gorąca, delikatnie dodaj klopsiki i smaż, aż będą brązowe ze wszystkich stron.

4. Po zrumienieniu przełóż klopsy do żaroodpornego naczynia i przykryj. Następnie włóż je do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez kolejne 30 minut.

5. Kultowy szwedzki sos śmietankowy: rozpuść 40 g masła w rondlu. Dodaj 40 g zwykłej mąki i mieszaj przez 2 minuty. Dodaj 150 ml wywaru z warzyw i 150 ml wywaru z wołowiny i kontynuuj mieszanie. Dodaj 150 ml śmietanki, 2 łyżeczki sosu sojowego i 1 łyżeczkę musztardy Dijon. Zagotuj i pozwól sosowi zgęstnieć.

6. Całość podaj z ulubionymi ziemniakami!