Świderki, nitki, tagliatelle czy farfalle… Makaron towarzyszy nam bardzo często w kuchni. Jest prosty do przygotowania, pasuje niemalże do wszystkiego i ludzie go kochają. Statystyczny Polak w ciągu roku zjada w granicach 5 kg makaronu, w tym samym czasie Włoch około 28kg. We Włoszech najpopularniejsza jest tzw. Pasta fresca, czyli świeży makaron który po wykrojeniu nie został wysuszony. Jest istnym produktem premium wśród makaronów, jednak jego krótka data przydatności i konieczność przechowywania w lodówce eliminuje go w sytuacji gdy lubimy mieć zapas ulubionego makaronu w naszej spiżarni. Tutaj do gry wchodzi pasta secca, czyli makaron suszony, który możemy kupić niemalże wszędzie, a jego data przydatności sięga nawet 2-3 lat.

Konsumenci sięgają po makaron przez cały rok. Co ciekawe w ciągu roku preferencje makaronowe się zmieniają. Podczas cieplejszych miesięcy Polacy wybierają makarony, które pasują do lżejszych potraw jak np. sałatek i lekkich warzywnych sosów, z kolei jesienią i zimą królują makarony grubsze, które komponują się dobrze z ciężkimi sosami mięsnymi i śmietanowymi. Absolutnym numerem 1 na rynku Polskim pozostają nitki rosołowe, bez których nawet ja nie wyobrażam sobie kuchni.

Makaron powinno przygotowywać się w dużej ilości, gotującej się i osolonej wody tak, aby był lekko twardy z j. włoskiego taki sposób gotowania nazywa się  „al dente” czyli „na ząb”. Makaron ugotowany w taki sposób jest bardziej sprężysty, jędrny, a przez to zdecydowanie smaczniejszy niż taki który rozgotujemy. Jednak nie chodzi tutaj tylko o smak. Makaron rozgotowany ma wyższy indeks glikemiczny co oznacza , że po jego zjedzeniu następuje większy skok cukru we krwi i duży wyrzut insuliny. Skutkuje to tym, że po takim posiłku będziemy przejedzeni i senni.

Płukać makaron czy nie? To zależy…

Jeśli przygotowujemy makaron z sosem, to nie powinniśmy płukać makaronu ponieważ obniżamy w ten sposób temperaturę makaronu, co jest pozbawione sensu podczas przygotowywania gorących dań. Płucząc makaron zmywamy z niego skrobię, która jest niezbędna do tego aby sos kleił się do makaronu. Jednak, gdy gotujemy np. nitki rosołowe to hartowanie, czyli płukanie zimną wodą makaronu po gotowaniu zapobiegnie sklejaniu się i rozgotowaniu naszych nitek.

Poniżej przedstawiam Wam moje 3 ulubione przepisy na szybkie dania z makaronem. Modyfikujcie je do woli, możecie dodać coś od siebie, może wymyślicie nowe, ciekawe połączenie smakowe.

3 przepisy na dania z makaronem

Spaghetti Aglio e Olio e peperoncino

Oliwa w kuchni włoskiej to podstawa. Kilka kropli dobrej oliwy może wynieść danie na wyżyny zarówno jak odrobina złej oliwy może nasze starania kompletnie zaprzepaścić. W tym daniu połączymy oliwę, czosnek i chilli w coś niesamowicie pysznego i prostego. W przygotowaniu tego makaronu nie przeszkodzi nam brak czasu czy pusta lodówka.

Składniki (2 porcje)

4 duże ząbki czosnku obrane i pokrojone w plasterki

Mała papryczki chilli, przepołowiona i pozbawiona pestek, pokrojona w drobną kostkę

100ml oliwy extra vergine

160-200g spaghetti – polecam pełnoziarnisty

Makaron gotujemy al dente, w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

W tym czasie na patelni rozgrzewamy lekko oliwę, dodajemy czosnek, chilli i podgrzewamy na wolnym ogniu około 4-5 minut, aby wydobyć jak najwięcej aromatów, lecz nie przypalić czosnku. Przypalony czosnek może nadać dużo goryczy do naszego dania. Makaron po ugotowaniu odcedzić na sitku, przełożyć na patelnię i wymieszać dokładnie. Ja czasami lubię trochę podkręcić to danie dodając odrobinę startego drobno parmezanu i posiekanej natki pietruszki.

 

Penne z sosem pomidorowym z kaparami i oliwkami

Makaron z sosem pomidorowym kojarzy mi się jednoznacznie z moimi praktykami zawodowymi we Włoszech. Jadłem go tam prawie codziennie i po miesiącu tęskniłem do polskiego schabowego, jednakże pokochałem sos pomidorowy i zawsze w spiżarni mam minimum jeden słoiczek przecieru pomidorowego na wypadek gdyby naszła mnie na niego ochota.

Składniki (2 porcje)

2 szalotki obrane i pokrojone w piórka

2 ząbki czosnku obranego i pokrojonego w cienkie plasterki

10 oliwek zielonych pokrojonych w plasteri

10 kaparów posiekanych drobno

50ml oliwy extra vergine

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

50g parmezanu

160-200g  makaronu penne

W rondelku podgrzewamy oliwę i smażymy na wolnym ogniu szalotkę, czosnek, kapary i oliwki około 3 minuty, aby wydobyć jak najwięcej aromatów. Po tym czasie dolewamy przecier pomidorowy i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu a następnie odcedzamy na sitku i przekładamy do sosu. Dodajemy natkę pietruszki i mieszamy dokładnie.

Przekładamy makaron na talerze i posypujemy parmezanem.

 

Tagliatelle z sosem śmietanowym z gorgonzolą i boczkiem wędzonym

Idealny przepis gdy jesteśmy fanami pleśniowych serów i pozwalamy sobie czasem zjeść odrobinę mięsa. Podsmażony wędzony boczek w połączeniu z gorgonzolą jest istną kumulacją umami. Polecam do tego dania kieliszek wytrawnego białego wina który swoją świeżością odpowiednio zbalansuje nam smak tak wyrazistego dania.

Składniki (2 porcje)

2 szalotki obrane i pokrojone w piórka

2 ząbki czosnku obrane i pokrojone w cienkie plasterki

30ml oliwy

100g boczku wędzonego pokrojonego w cienkie paski

100g gorgonzoli

200ml śmietanki 30%

Szczypta gałki muszkatołowej

Łyżka posiekanej natki pietruszki

160-200g makaronu tagliatelle

W rondelku podgrzewamy oliwę i smażymy na niej boczek i szalotkę około 2 minuty, do momentu, aż boczek się lekko zarumieni. Po tym czasie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. Następnie dodajemy gorgonzolę, śmietankę i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu, aż gorgonzola się rozpuści, a sos lekko zagęści. Doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy na sitku i przekładamy do sosu. Dodajemy natkę pietruszki i mieszamy dokładnie.

 

Tekst Sebastian Wilczek