Czerwony Przewodnik 2018  niedługo będzie mieć swoją premierę. W tegorocznej edycji prestiżowego, kulinarnego informatora pojawiły się aż 56 polskich restauracji! To 30 lokali z Warszawy i 26 z Krakowa, gdyż (niestety) tylko te dwa polskie miasta są brane pod uwagę w europejskim rankingu "Main Cities of Europe 2018". Wyróżnione restauracje otrzymały znaczek jakości "Bib Gourmand", za korzystny stosunek jakości potraw do ceny, lub "symbol sztućców" przyznawany na podstawie wystroju lokalu czy jakości obsługi.

Uroczysta gala prezentująca Czerwony Przewodnik na ten rok odbyła się 26 marca w Budapeszcie. Czy nasi szefowie kuchni odebrali na niej nagrody? Niestety, żadnemu lokalowi nie przyznano nowej Gwiazdki Michelin. W ostatnich latach dostały ją dwie najlepsze restauracje w Polsce - "Senses" prowadzone przez Andrea Camastrę i "Atelier Amaro" Wojciecha Amaro. I te miejsca po raz kolejny obroniły swoją Jedną Gwiazdkę

"Mamy ambicje i apetyt na więcej. Tymczasem cieszymy się z ponownego zdobycia gwiazdki, z tego, że jesteśmy kulinarną wizytówką współczesnej kuchni polskiej, oraz że Atelier Amaro jest rozpoznawalne na arenie międzynarodowej, właśnie dzięki wyróżnieniu Jedną Gwiazdką Michelin." - mówi szef kuchni Wojciech Amaro. 

Które restauracje wyróżniono "Bib Gourmand"? W Czerwonym Przewodniku ponownie znalazły się warszawskie lokale "Butchery and Wine",i"Kieliszki na Próżnej" a w zestawieniu premierowo pojawia się "Alewino.pl". Symbolem sztućców nagrodzono też debiutantów, m.in. restaurację "Dyletanci", "Kieliszki na Hożej", "Mokotowska 69". Z zestawienia zniknęły natomiast: "Hoża", "Opasły Tom" (tylko z powodu tymczasowego zamknięcia) i "Quchnia Artystyczna". W Krakowie nagrodzono po raz pierwszy: "Karakter", "Albertina Restaurant & Wine" oraz "Leonardo". Wyróżnienie "Bib Gourmand" otrzymała jednak tylko restauracja "Zazie". Z zestawienia zniknęły natomiast "Restauracja Wentzl" i "Ed Red Kraków".

Europejski Czerwony Przewodnik Michelin jest wydawany od stu lat. Uważa się go za kulinarną "biblię", od której zależą losy trendów żywieniowych i przyszłość branży restauratorskiej. W tym roku papierowa wersja przewodnika będzie mieć premierę 7 maja. Obecnie jest dostępny w internetowej przedsprzedaży i kosztuje ok. 100 zł. 

Restauracja "Atelier Amaro" Wojciecha Amaro po raz szósty obroniła Jedną Gwiazdkę: