Co można zrobić z cukinii? Poznaj najlepsze przepisy na jesień

Surowy makaron z cukinii był kulinarnym hitem tego lata. Świetnie sprawdza się w wytrawnych daniach na zimno, jako alternatywa dla pszennego makaronu. Jednak przepisy na jesień powinny być ciepłe i bardziej sycące. Jak w ciekawy sposób wykorzystać to warzywo? Cukinia odnajdzie się w wielu daniach. Począwszy od potraw smażonych, grillowanych lub pieczonych, po rozgrzewające zupy krem. Z jej udziałem stworzysz także dietetyczne wypieki, jak muffinki czekoladowe (przepis >>), czy bananowo-cukiniowy chleb (przepis >>). Posiłki z cukinią są niskokaloryczne - warto włączyć je do zdrowego menu!

Poznaj 5 jesiennych przepisów na cukinię:

1. Przepisy na cukinię: placki z cukinii

Cukinia: przepisy na jesień 2016, fot. Fotolia

Placki z cukinii to lekki posiłek, który sprawdzi się na śniadanie, obiad i kolację. Warto przemycić w nim kukurydzę oraz świeżo ścięte zioła, by zyskały wyrazisty smak. Tym placuszkom odejmiesz kaloryczności dodając do nich mąkę z ciecierzycy. Ma ona bowiem jedną zaletę - "odbija" tłuszcz, dzięki czemu po usmażeniu w placuszki nie wsiąka ani kropla oleju. 

Przepis:

2 średnie cukinie

1 łyżeczka soli

1/2 szklanki mąki z ciecierzycy

1 kukurydza

2 jajka

1/2 szklanki mleka

1/2 łyżeczki wędzonej papryki

1/2 łyżeczki bazylii

1/4 łyżeczki oregano

szczypta pieprzu

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj ją z łyżeczką soli i ostaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij ją w dłoniach z soku, który puściła. Następnie połącz ją z resztą składników i dokładnie wymieszaj. Nabierz łyżką porcję ciasta i przełóż je na rozgrzaną patelnię posmarowaną oliwą. Smaż placuszki z obu stron, aż się zarumienią. Serwuj je z jogurtem greckim oraz salsą z sezonowych warzyw. 

2. Przepisy na cukinię: smażona cukinia

Cukinia: przepisy na jesień 2016, fot. Fotolia

Smażona cukinia najlepiej smakuje jako dodatek do sałatki. Jej konsystencja staje się miękka, wręcz rozpadająca się. Warto przyrządzić kabaczka z ziołami prowansalskimi, oliwą, czosnkiem oraz octem balsamicznym. Wtedy uzyska doskonały aromat!

Przepis:

2 cukinie

2 łyżki oliwy

2 łyżki octu balsamicznego

1 ząbek czosnku

3 łyżki ziół prowansalskich

Cukinie pokrój na talarki. Wymieszaj je w misce z ziołami, posiekanym czonskiem, oliwą oraz octem balsamicznym. Usmaż warzywo z obu stron na złocisty kolor. Następnie zaserwuj ją jako dodatek do obiadu lub sałatki. 

3. Przepisy na cukinię: krem z pieczonej cukinii

Cukinia: przepisy na jesień 2016, fot. Fotolia 

Krem z cukinii to zupa idealna na jesień. Jest lekka i banalna w wykonaniu, bowiem nie wymaga wymyślnych składników. To zdrowa opcja na szybki posiłek - np. na fit kolację!

Przepis:

300 g cukinii

1 szklanka bulionu warzywnego

2 łyżki jogurtu greckiego

pęczek natki pietruszki

świeża bazylia

szczypta pieprzu

pestki dyni

Cukinię pokrój w kostkę i wrzuć do gotującego się bulionu. Gotuj ją przez 10 minut, po czym odlej wywar do miski, a cukinię zmiksuj z natką pietruszki oraz bazylią. Ponownie dodaj ją do wywaru warzywnego i wymieszaj z jogurtem greckim, szczyptą pieprzu i pestkami dyni. 

4. Przepisy na cukinię: cukinia faszerowana

Cukinia: przepisy na jesień 2016, fot. Fotolia

Cukinia faszerowana to jesienny klasyk. Warto zaserwować ją z kurkami, by stworzyć lekkie i niezwykle smaczne danie. Zamiast śmietany, do sosu użyj jogurtu greckiego. Wtedy danie będzie bardziej fit!

Przepis:

1 duża cukinia

1 szklanka kaszy pęczak

1 garść kurek

1 łyżeczka masła klarowanego

1 łyżeczka oleju rzepakowego

1/2 szklanki jogurtu greckiego

szczypta soli i pieprzu

szczypiorek

oliwa

Ugotuj kaszę pęczak do miękkości. Cukinię przekrój wzdłóż i wydrąż z niej środek. Następnie podsmaż go na oleju po czym zmiksuj w pojemniku blendera, gdy się zarumieni. Teraz na patelnię wysyp kurki i podsmaż je na maśle. Gdy staną się miękkie, dodaj do nich zmiksowaną cukinię, jogurt grecki oraz szczypiorek. Całość dopraw solą i pieprzem, farsz wyłóż na wydrążonego kabaczka. Podpiecz go w piekarniku rozgrzanym do 180 przez 30 minut. Smacznego!

5. Przepisy na cukinię: grillowana cukinia

Cukinia: przepisy na jesień 2016, fot. Fotolia

Grillowana cukinia rządzi na talerzach latem i jesienią. Ten wariant serwowania kabaczka genialnie sprawdza się w połączeniu z serem owczym, bazylią oraz podprażonymi orzechami nerkowca.

Przepis:

1 duża cukinia

3 łyżki oleju sezamowego

ser owczy

garść orzechów nerkowca

liście tajskiej bazylii

Cukinię pokrój w talarki i przełóż na patelnię grillową, polewając warzywo olejem sezamowym. Grilluj kabaczka z obu stron, aż się stanie się miękki i lekko brązowy. Podawaj go z podprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca, rozdrobnionym w palcach serem owczym oraz posiekaną tajską bazylią.