Alkohol - co jeść przed piciem?
Planujesz iść na imprezę w ten weekend? Zanim sięgniesz po pierwszego drinka (by zapomnieć się pijąc kilka kolejnych i narzekać następnego dnia na nieznośny ból głowy) postaw na konkretny posiłek. To właśnie od dania, które zjesz przed spożyciem procentów, zależy Twoje samopoczucie w trakcie zakrapianej nocy! Na jakie składniki powinnaś postawić? Niech Twoja kolacja i wytrawne przekąski składają się głównie z tłuszczu oraz białka, bowiem to właśnie dzięki nim opóźniamy szkodliwy wpływ alkoholu. Picie napojów wyskokowych powinien poprzedzić także słodki deser (lub smoothie!) złożony z owoców o dużej zawartości fruktozy. Cukier prosty doskonale przetwarza alkohol zapobiegając nagłemu spadkowi energii! Pamiętaj też, aby się nawadniać - w trakcie sączenia ulubionych trunków przyda się przerwa na szklankę wody z plastrami cytrusów, dostarczających ciału witaminę C, czy sok pomidorowy uzupełniający poziom potasu.
1. Co jeść przed spożyciem alkoholu? Tradycyjny rosół
![]() |
Co jeść przed spożyciem alkoholu? fot. Fotolia |
Zupa krem nie sprawdzi się przed planowaną imprezą - zamiast niej wybierz lekki, tradycyjny rosół. Wywar z kury, warzyw oraz świeżej zieleniny rozgrzewa i nawadnia ciało dostarczając mu energetycznej dawki witamin. Dzięki zawartym w tym daniu tłuszczom alkohol nie zdziała spustoszenia w ciele w niedługim czasie po jego spożyciu. Mając na żołądku taką bazę będziesz mogła wypić więcej drinków! Ten posiłek zapobiegnie nagłym, poalkoholowym napadom głodu i zachciankom na słone przekąski, które odwadniają organizm.
Komentarze