Bezglutenowa granola z kaszy gryczanej

Warto zaopatrzyć swoją kuchnię w słoiczek granoli. Miks płatków, nasion, orzechów i suszonych owoców to pożywna opcja na śniadanie lub słodki deser. Granola ma bowiem dużo błonnika oraz cennych pierwiastków, korzystnie wpływających na figurę czy urodę. Jest smaczna, chrupiąca i pasuje do wszystkiego - mleka, jogurtu, owocowego smoothie bowl. Unikasz w swoim jadłospisie glutenu? Wypróbuj przepis pozbawiony płatków zbożowych, bazujący na białej kaszy gryczanej. Z jej udziałem stworzysz udaną kompozycję, która na stałe odmieni twoje fit menu.

Przepis na domową granolę bez glutenu

Składniki:

2 szklanki białej kaszy gryczanej

1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych

1 szklanka orzechów laskowych

1/4 szklanki nasion chia

1/4 szklanki nasion dyni

1/4 szklanki nasion słonecznika

1/2 łyżeczki soli himalajskiej

1/3 szklanki syropu klonowego/miodu

1/3 szklanki oleju kokosowego

1 łyżka aromatu waniliowego

1/2 szklanki karobu

Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce. Granolę przesyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 20 minut. Co jakiś czas przemieszaj masę, aby równomiernie się zarumieniła. Po wystudzeniu przesyp granolę do dużego słoika.

Sprawdź przepisy na śniadania w wersji FIT >>