Halloween 2016: praliny nietoperze

Cukierek albo psikus! A może zdrowe praliny? Taka przekąska na Halloween niesie same korzyści dla zdrowia. W jej składzie znajduje się witamina E, żelazo, magnez i fitosterole, które obniżają poziom złego cholesterolu. To zasługa nasion słonecznika oraz kakao -  składników zbawiennych dla kobiecej urody. Pralinki słodki smak zawdzięczają daktylom będącym świetną alternatywą dla białego cukru. Dzięki nim są ciągnące się (niczym karmelki!) i dodają energii. Bez obaw mogą je jeść diabetycy lub osoby unikające glutenu. A żeby nadać im nieco "upiorny" wygląd, wystarczy przerobnić je na nietoperze. Potrzebne ci będą do tego kruche ciastka oraz odrobina wyobraźni. 

Przepis na "upiorne" praliny-nietoperze

Składniki:

1 szklanka nasion słonecznika

2 łyżki naturalnego kakao (lub karobu) + 4 łyżki do obtoczenia kulek

4 kostki gorzkiej czekolady

6-7 miękkich daktyli

1/3 łyżeczki cynamonu

kilka ciastek kakaowych 

Wszystkie składniki przełóż do malaksera i zmiksuj na jednolitą masę. Ulep z niej kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie obtocz je w kakao lub karobie. Ciastka kakaowe przełam na pół i wbij w pralinki po obu stronach, by imitowały skrzydła nietoperza. Kły zróbz nasion słonecznika a oczy z cukierków lub pestek. Gotowe!

Przekąski na halloween - PRZEPISY >>